Sanski Most

Jagode rodile, a kažu, radnika nema ni za lijeka

jagode unsplash

Na svojoj parceli primjenjuje recept sa Zapada te kupcima omogućuje da sami dođu na njegovu plantažu i beru jagode

Vremenske prilike pogodovale su ovogodišnjem urodu jagoda u sanskoj dolini, pa ovdašnji proizvođači očekuju optimalan urod. Prema riječima Suada Mehinagića, koji je među većim proizvođačima ove kulture na području Sanskog Mosta, ovo je vrijeme kada plodovi dozrijevaju i kada se realizuje prvi urod, pišu Nezavisne novine.

“Ono što se može reći u ovom trenutku jeste da su plodovi ukusni i sočni. Aktuelna kriza uticala je i na proizvodnju jagoda, koja je značajno poskupjela, prije svega zbog rasta cijena đubriva i energenata. Ipak, i pored toga cijena je ostala na prošlogodišnjem nivou, možda je samo neznatno povećana”, dodaje Mehinagić.

Ipak, prema njegovim riječima, najveći problem jeste nedostatak radne snage, s obzirom na prirodu ove vrste poljoprivredne proizvodnje.

“Uzgoj jagoda može biti i te kako isplativ ukoliko se posjeduje odgovarajuća radna snaga. Situacija je danas takva da radnika nema ni za lijeka i pored dobre dnevnice”, kaže Mehinagić.

On se proizvodnjom jagoda počeo baviti prije nekoliko godina, a u međuvremenu je udvostručio površine zasijane ovom kulturom.

Foto: Nezavisne novine

Na svojoj parceli primjenjuje recept sa Zapada te kupcima omogućuje da sami dođu na njegovu plantažu i beru jagode.

“Ljudima je to zanimljivo, a tako se mogu uvjeriti u kvalitet jagoda. Posebno su oduševljena djeca, koja obožavaju ovo voće”, kaže Mehinagić. Dodaje kako je proširio zasade tako da jagode upravo dozrijevaju na površini od 2,5 dunuma. Osim ekonomske koristi, ovaj vrijedni čovjek ističe da je poljoprivreda posao koji oslobađa briga i psihičkih problema, a osim jagoda, bavi se i intenzivnim uzgojem lubenica i dinja. Kada se radi o ovim kulturama, Mehinagić se odlučio na inovativni način proizvodnje.

“Na nagovor nekih prijatelja i proizvođača iz Sombora, formirao sam male plastenike tako da sam nešto ranije započeo sadnju u njima. Sada već imam formirane plodove, a drugi proizvođači tek počinju sadnju”, kaže Mehinagić te dodaje kako poljoprivreda može biti veoma isplativa i unosna dodatna djelatnost.

Plodna krajiška zemlja uvijek će dati plodove, ali je za sve potreban predan rad, kaže ovaj vrijedni poljoprivrednik.

Prema njegovim riječima, od proizvodnje jagoda na samo dva dunuma, jedna četvoročlana porodica tokom godine može obezbijediti neophodna sredstva za pristojan život.