Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

konferencija u mostaru

Jakić: Zemlje zapadnog Balkana mogu biti predvodnice u proizvodnji vodika

FNA_149367_M

Naglasio je kao je vodik jedini gorivi element koji doprinosi dekarbonizaciji i njegove prednosti su jako velike

“Vodik kao energent budućnosti u BiH” tema je konferencije koja je održana u utorak u prostorijama Intera tehnološkog parka u Mostaru s ciljem prikazivanja mogućnosti inovacija u održivom korištenju obnovljivih izvora energije.

Predsjednik Hrvatske udruge za razvoj i primjenu vodikovih gorivnih članaka Ivica Jakić kazao je kako su danas ovdje kako bi nastavili težnje i zadatke koje Evropska komisija predstavlja u svom projektu Zelena platforma za dekarbonizaciju industrije, dekarbonizaciju prometa uvođenjem vodika kao sveopće prisutnog energenta.

– Na ovaj način želimo proširiti naše aktivnosti poslije EU, gdje se aktivno bavimo takvim projektima, i na zemlje zapadnog Balkana koje smatramo da mogu biti predvodnice u proizvodnji vodika, a i potrošnji vodika kao energenta na ovom području.

Naglasio je kao je vodik jedini gorivi element koji doprinosi dekarbonizaciji i njegove prednosti su jako velike.

– Vodik je spremnik energije. On je energent koji je spremljen kao uskladišten i možete ga uskladištiti da li u spremnike, da li pod zemlju ili na određene druge načine i koristiti kad vam treba. To je jedini element kao gorivi element koji doprinosi dekarbonizaciji jer njegovim gorenjem i izgaranjem samo se proizvodi električna energija i čista voda.

Prednosti vodika su velike na način da električnu energiju iz solarnih elektrana, vjetrova koje nam daju električnu energiju, onda i kad nam ne treba, možemo staviti u vodik i s tim vodikom je koristimo kad nam treba – pojasnio je Jakić.

Dopredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Vjekoslav Vuković naglasio je kako bi se prema standardima Evropske unije dekarbonizacija trebala završiti do 2050. godine, a tekući vodik mnogo ranije bi trebao da bude alternativno gorivo.

Zahvaljujući vrijednim ljudima u BiH, kaže Vuković, već se krenulo s tim projektima, kako i u pripremama proizvodnje tekućeg vodika iz obnovljivih izvora energije.

– BiH Božjom voljom leži na zelenoj energiji, puni smo energije iz vjetra, vode, solarne energije ali naravno i otpada iz kojeg se proizvodi biomasa a zatim plin koji pravi tekući vodik. Upravo bi proizvodnja tekućeg vodika, odnosno njegova upotreba u prometu dovela do znatnih ušteda a ne smijemo zaboraviti ni ekologiju i našu osviještenost u tom kontekstu te da smanjimo svaku emisiju CO2 u BiH – kazao je Vuković.

Ocijenio je kako je naša administrativna prilagodba u BiH jako spora te da su akademska zajednica i gospodarstvenici mnogo brži u inovacijama i primjenama tih inovacijskih tehnologija nego što je to država.

– Ove procese i prilagodbu moramo ubrzati i izvršiti na neki način ‘pritisak’ na tijela vlasti u BiH da počnu primjenjivati ova pravila i donositi pravilnike kojima smanjujemo dekarbonizaciju i rješavamo pitanje obnovljivih izvora energije kao primarnih energenata u BiH – poručio je Vuković.

Događaj je organizirala Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine u saradnji s West Balkan hydrogen platformom, Hrvatskom udrugom za razvoj i primjenu vodikovih gorivnih članaka- Zagreb i kompanijama HEET Prozor/Rama i ALFATERM Mostar.