Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Jašarević: Izgradnja Bloka 7 TE Tuzla centralno pitanje energetskog sektora

bajazit jasarevic

Generalni direktor Elektroprivrede BiH Bajazit Jašarević izjavio je danas u Tuzli da je put razvoja privrede u energetskom sektoru BiH u podizanju proizvodnje u rudnicima uglja i maksimalne proizvodnje u Termoelektranama Tuzla i Kakanj.

– Potrebno je na temelju zdravog energetskog sektora razvijati što nižu cijenu energije, koja bi bila potpora industrijskom razvoju BiH – kazao je Jašarević, koji je učestvovao na sastanku federalnog premijera Fadila Novalića i tuzlanskih privrednika.

Jašarević je naglasio je da je u 2016. godini proizvedeno 450.000 tona uglja više.

– Nalazimo se na dobrom putu, doveli smo do pozitivnog poslovanja rudnike Đurđevik i Gračanica, očekujemo u ovoj godini da svi rudnici osim Zenice dođu u fazu pozitivnog poslovanja, kaže Jašarević, tvrdeći da bi to bio prvi korak, dok bi drugi korak bio vraćanje dugovanja iz prošlosti.

Smatra da je centralno pitanje energetskog sektora u Tuzli gradnja Bloka 7, TE Tuzla.

-Mi smo predali svu dokumentaciju za Blok 7, očekujemo u narednim mjesecima podršku Vlade i Parlamenta FBiH, naglasio je Jašarević.

Mišljenja je da Blok 7 nema alternativu, ocijenivši da je to blok sa najboljim ekonomskim i ekološkim parametrima, te da će zamijeniti postojeće blokove i da će zbog toga i zrak u Tuzli biti puno primjereniji življenju u tom gradu.

Najavio je da će se Elektroprivreda BiH također okrenuti pripremi izgradnje termo bloka 8, TE Kakanj.

Protekli mjesec bio je mjesec najveće suše, koja se pamti u zimskom periodu, kao i najniže temperature u posljednjih 25 godina, navodi Jašarević, dodajući da su zbog toga, ali i zbog puno proizvedene energije u posljednjem kvartalu 2016. godine depoi trenutno prazniji.

– Oporavak rudnika Kreka je doveo do toga da nesmetano proizvodimo energiju i pokušavamo da se rudnici Đurđevik i i Banovići približe ugovorenim količinama za ovu godinu, a imali su određenih poteškoća zbog leda i niskih temperatura – rekao je Jašarević te dodao da se ove godine očekuje najveća moguća proizvodnju iz postojećih termoelektrana, što će omogućiti nesmetan rad rudnika i pozitivno poslovanje Elektroprivrede BiH.