Direktor "Elektroprivrede BiH"

Jašarević: Potrebno ulagati, ali i raditi na restruktuiranju rudnika

bajazit_jasarevic

„Elektroprivreda BiH” podržava pristup Vlade FBiH sa zadnje sjednice u kome je potrebno da se za svako novo zapošljavanje u rudnicima Koncerna dostavi i plan reorganizacije svakog od rudnika

Direktor “Elektroprivrede BiH” Bajazit Jašarević danas je nakon sastanka u Vladi Federacije BiH s ministrom energije, rudarstva i industrije Nerminom Džindićem i predstavnicima sindikata rudnika Federacije BiH, izjavio da “Elektroprivreda” ostaje pri tome da je potrebno ulagati u rudnike, ali i raditi na njihovom restruktuiranju.

– Elektroprivreda BiH ostaje pri konceptu da je jedini način da energetski sektor učinimo dugoročno održivim, taj da nastavimo investiranje u rudnika uglja koji su u sastavu Koncerna i tako učinimo efikasnijom proizvodnju uglja i poslovanje rudnika i da paralelno s time, polazeći od reorganizacije koja je naložena odlukom Vlade FBiH, odlučnije uđemo u izradu programa restruktuiranja svakog od rudnika – kazao je Jašarević.

Današnji sastanak je ocijenio izuzetno konstruktivnim dodajući da je to način da, vođeni Vladom FBiH i resornim ministarstvom, prođu kroz osjetljivo vrijeme tranzicije energetskog sektora. Kako je kazao, dogovorili su da rudnici odmah urade plan reorganizacije da bi se došlo do njihove racionalne organizacije.

– „Elektroprivreda BiH” podržava pristup Vlade FBiH sa zadnje sjednice u kome je potrebno da se za svako novo zapošljavanje u rudnicima Koncerna dostavi i plan reorganizacije svakog od rudnika u kojem će se jasno vidjeti koja radna mjesta u rudnicima prepoznaje Zakon o rudarstvu i to će biti vodilja da u narednim godinama zajedno rudnici, Elektroprivreda BiH i Vlada FBiH iznađu resurse za prelazak sa postojeće, neefikasne, na buduću potrebnu organizaciju svakog od rudnika – izjavio je Jašarević.

Predsjednik Sindikata radnika rudnika FBiH Sinan Husić kazao je da je danas usaglašen stav oko primjene kolektivnog ugovora do potpisivanja novog.

Husić je dodao da najkasnije do kraja sjednice treba riješiti pitanje nove Uprave RMU Zenica, te da sindikati očekuju da svi rudnici u FBiH normalno funkcioniraju. Na današnjem sastanku, kako je dodao, uspjeli su razjasniti nejasnoće u vezi moratorija na zapošljavanje u rudarskom sektoru. Naglasio je da su važna i ulaganja u svaki rudnik, te da neće dozvoliti da bilo koji rudar ostane na ulici.

Predsjednik Samostalnog sindikata rudara u FBiH Safer Mušanović je također sastanak ocijenio korisnim dodajući da su dobili pojašnjenja u vezi niz aktuelnih pitanja.