Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Direktor "Elektroprivrede BiH"

Jašarević: Tokom gradnje Bloka 7 koristit ćemo najbolju tehnologiju na svijetu

bajazit_jasarevic

Ukupna vrijednost je 1,5 milijardi KM. Samo na pripremne radove bit će utrošeno oko 16 miliona eura

Dom naroda Federacije BiH dao je jučer saglasnost na davanje garancija “Elektroprivredi BiH” (EPBiH) za zaduženje kod kineske Izvozno-uvozne banke u vrijednosti od 614 miliona eura za gradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla.

Time je konačno stavljena tačka na višegodišnju trakavicu s davanjem dozvola za realizaciju jednog od najvećih poslijeratnih projekata u BiH. Ukupna vrijednost je 1,5 milijardi KM. Samo na pripremne radove bit će utrošeno oko 16 miliona eura.

Snaga Bloka 7 iznosit će 450 megavata uz 270 megavata toplotne energije. Prema procjenama, godišnje će proizvoditi 2.756 gigavat-sati električne energije, uz dosta manju potrošnju uglja, a time i proizvodnju štetnih čestica koje zagađuju zrak.

– Usvajanjem strategije razvoja FBiH se obavezala i na smanjenje emisije štetnih materija. Tako smo donijeli i odluku da, umjesto postojećih blokova u Tuzli i Kaknju, koji zagađuju, napravimo nove, zamjenske. Trenutno mi gasimo povremeno ove stare, kako bi manje zagađivali, a kad napravimo nove, oni će ih skroz zamijeniti. Osim toga, Blok 7 osigurat će nam energetsku nezavisnost kazao je za “Avaz” Bajazit Jašarević, direktor “Elektroprivrede BiH”.

On ističe da se u projkt gradnje Bloka 7 u Tuzli kenulo prije nekoliko godina, ali da se zbog raznih teškoća s početkom realizacije čekalo.

– Neki su skeptično gledali na taj projet, jer se radi o postrojenju na ugalj, u svakom slučaju zustavit ćemo veliku emisiju štetnih čestica koju sada imamo. Novac jeste kineski, jer u izboru finansijera nismo imali drugog. Ali je tehnologija najbolja na svijetu i dolazi iz SAD i EU. Dakle, srce teromelektrane – kotao, turbina i generator – jeste evropsko i američko i to najboljeg kvaliteta – kaže Jašarević.

Posebno je važno da se s kineskim partnerima razgovaralo i dogovoreno je da će na Bloku 7, za poslove za koje postoji kvalitetna industrija u BiH, zajedno s “Elektroprivredom BiH” birati domaće izvođače radova.

– Sve ono što se ovde može naći, iskoristit ćemo. Sve što se može ugraditi i uraditi bit će povjereno domaćoj industriji. To može značiti i povećanje radnih mjesta. Kada je u pitanju EPBiH, gase se tri stara bloka s tri posade, ali neće biti otpuštanja radnika. Također, ovim će se održati i dva rudnika u Tuzli, inače bi se oni zatvorili – objašnjava Jašarević.