Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Privredna komora fbih

Jašarspahić: Inicijativa za privremenu suspenziju akciza na gorivo

Nikad skuplje gorivo u Hrvatskoj
18.01.2022., Sibenik - Najavljeno novo poskupljenje docekalo je jutros vozace na benzinskim crpkama. Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL

U situaciji kada smo još nedovoljno oporavljeni od posljedica pandemije Covid-19, kako je dodao, javio se novi problem, sukob u Ukrajini, što je dovelo do značajnog rasta cijene barela nafte na svjetskom tržištu sa tendencijom daljnjeg rasta

Privredna komora Federacije BiH (PKFBiH) uputit će relevantnim institucijama dopis sa incijativom za privremenu suspenziju akcize na naftu i naftne derivate.

– Na osnovu naših kontakata sa kompanijama proteklih dana, u nastojanju da im se olakša poslovanje u okolnostima globalne inflacije, konstantnog povećanja cijena energenata i repromaterijala, te usložnjavanja kompletne situacije prouzrokovane invazijom Rusije na Ukrajinu, smatramo da se upravo kanališe ka takvom rješenju suspenzije akciza na gorivo – kazao je Feni predsjednik PKFBiH Mirsad Jašarspahić, dodajući da je i federalni premijer nagovjestio da je to jedna od opcija.

U situaciji kada smo još nedovoljno oporavljeni od posljedica pandemije Covid-19, kako je dodao, javio se novi problem, sukob u Ukrajini, što je dovelo do značajnog rasta cijene barela nafte na svjetskom tržištu sa tendencijom daljnjeg rasta.

– Potražnja za naftom i njenim derivatima je takva, da se bez obzira na rast cijena, značajno ne smanjuje. Slično je i sa hranom, jer se na tome ne može štediti – dodao je Jašarspahić.

Naglasio je da će Privredna komora Federacije BiH nastaviti pratiti sva dešavanja koja utiču na poslovanje privrede, te relevantnim organima dostavljati informacije o problemima sa kojima su privrednici suočavaju, u cilju pronalaženja najboljih mogućih rješenja.