Bh. rediteljica

Jasmila Žbanić zahvalila BH Telecomu za podršku filmu „Quo Vadis, Aida?“

IMG -2

Dok svi u Bosni i Hercegovini sa nestrpljenjem iščekujemo dodjelu koja je zakazana za 25. april 2021. godine, Jasmila je ovo vrijeme, pored rada na žiriranju brojnih festivala i realizaciji kampanje za film „Quo Vadis, Aida?“ iskoristila i za obilazak poslovnih partnera koji su podržali snimanje filma

„Quo Vadis, Aida?“ je prvi igrani film o genocidu u Srebrenici za koji je poznata bh. rediteljica Jasmila Žbanić napisala scenarij i uradila režiju. Film je svjetsku premijeru imao u takmičarskom programu Venecijanskog filmskog festivala, prikazan je i na Toronto Film Festivalu, a od nedavno je i u užem izboru za nagradu Oscar za najbolji film izvan engleskog govornog područja.

Dok svi u Bosni i Hercegovini sa nestrpljenjem iščekujemo dodjelu koja je zakazana za 25. april 2021. godine, Jasmila je ovo vrijeme, pored rada na žiriranju brojnih festivala i realizaciji kampanje za film „Quo Vadis, Aida?“ iskoristila i za obilazak poslovnih partnera koji su podržali snimanje filma.

Zajedno sa producentom i predsjednikom Udruženja umjetnika „Deblokada“ Damirom Ibrahimovićem, Jasmila je posjetila BH Telecom, koji je prošle godine sponzorski podržao film „Quo Vadis, Aida?“ sa 50.000 KM.

U razgovoru sa Sedinom Kahrimanom, generalnim direktorom BH Telecoma i Muamerom Hadžovićem, izvršnim direktorom za razvoj poslovanja, bh. rediteljica je istakla neke od najupečatljivijih momenata sa snimanja, kao i nakon projekcije filma. Prisjetila se dugotrajnog pljeska publike nakon projekcije filma na Venecijanskom festivalu koji je prestao tek kada je publika morala napustiti salu, značaja projekcije filma u Memorijalnom centru Potočari u Srebrenici i komentara koje je dobila nakon projekcija, kao i nevjerovatnih reakcija koje još stižu od publike iz regiona.

Međutim, posebno je naglasila koliko je za ovakve projekte važna podrška. „Bh. kinematografija ne može opstati bez jake podrške. Ono što mi je izuzetno drago je činjenica da je BH Telecom prepoznao film kao način na koji možemo ovo društvo učiniti boljim. „Quo Vadis, Aida?“ je film koji je dobio sponzorsku podršku od BH Telecoma i to je nešto što izuzetno cijenimo. Razgovaramo i o daljem nastavku saradnje jer „Deblokada“ i BH Telecom zaista mogu napraviti još veći pomak za bh. kinematografiju kada rade zajedno“, rekla je Jasmila Žbanić.

Generalni direktor BH Telecoma, Sedin Kahriman, je podsjetio na ulaganja BH Telecoma u bh. kinematografiju te najavio projekte koje kompanija planira realizirati u budućnosti. „Mi u BH Telecomu smo imali sreću i privilegiju da budemo jedni od prvih koji su pogledali radnu verziju filma „Quo Vadis, Aida?“ i odmah smo znali da želimo biti dio tog projekta i priče. Naša najnagrađivanija režiserka, gospođa Jasmila Žbanić, je ispričala priču o Srebrenici na jedan potpuno drugačiji, sebi svojstven način i sada to cijeli svijet prepoznaje. Vjerujemo da ćemo, kroz nastavak saradnje na izgradnji platforme BH Telecoma za produkciju audio-vizuelnih sadržaja, vrlo brzo pripremiti nešto novo, u interesu svih ljubitelja dobrog filma i dobrih serija i u interesu društva u Bosni i Hercegovini“ izjavio je Sedin Kahriman.