Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Javni dug u Španiji porastao na rekordnih 100,9 posto u odnosu na BDP

španija nezaposlenost

Ukupni javni dug u Španiji u junu je iznosio 1,107 triliona eura, što je historijski rekord u toj zemlji.

Centralna banka Španije saopćila je da je u junu ove godine javni dug u toj zemlji povećan za 18,549 milijardi eura i dosegao ukupni iznos od 1.107.000.000.000 eura.

Tako se javni dug u Španiji popeo na rekordnih 100,9 posto u odnosu na bruto nacionalni proizvod (BDP). Raniji rekord javnog duga u Španiji zabilježen je daleke 1909. godine kada je u odnosu na BDP iznosio 100,2 posto.

Od decembra prošle godine do juna su u Španiji održani parlamentarni izbori dva puta, a zbog političke krize još nije došlo do formiranje nove vlade, pa je na vlasti i dalje kabinet Narodne partije (PP). Takva politička situacija negativno se odražava i na ekonomsku situaciju u zemlji.

Aktuelna vlada predviđa da će implementacijom programa ekonomske stabilizacije do kraja godine smanjiti javni dug na 99,1 posto u odnosu na BDP, ali Evropska komisija u svojim programima predviđa da bi javni dug u Španiji do kraja godine mogao biti smanjen za svega 0,6 posto u omjeru sa BDP-om.

Javni dug u Španiji 2008. godine iznosio je 39,4 posto u omjeru sa BDP-om, a već godinu kasnije porastao je na 52,7 posto i od tada bilježi stalni rast.