Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Jazvin: Prevent danas sinonim za izvoz iz BiH

ASA Prevent

ASA Prevent Grupacija našla se na 418. poziciji na ovogodišnjoj listi 500 najvećih kompanija u srednjoj Evropi, koju je objavila konsultantsko-revizorska kompanija Deloitte, što je zaista veliki uspjeh ne samo za Grupaciju nego i cijelu BiH. O tome, kako su ostvareni ti rezultati, za Fenu govori predsjednik Uprave Preventa BH Almir Jazvin.

– U odnosu na prošlu godinu kada su dominirale kompanije iz sektora energetike i resursa, ASA Prevent se pojavljuje kao vodeća privatna kompanija iz oblasti proizvodnje, široke potrošnje i usluga. Prevent Grupacija u BiH posluje 20 godina s već 16 godina direktne proizvodnje u BiH. Danas, zajedno sa ASA Grupacijom, zapošljava gotovo 6.000 uposlenika u Bosni i Hercegovini više od 12.000 uposlenih globalno, i osim autoindustrije, djeluje u segmentima namještaja, konfekcije, metala, proizvodnje kože i tekstila te plastičnih komponenti. Danas je Prevent sinomim za izvoz iz Bosne i Hercegovine, autoindustriju, proizvodnju kože te društveno odgovorno poslovanje. Jasna vizija daljeg razvoja je usvojena i samo pod vodstvom Nadzornog odbora Prevent Grupacije smo mogli ostvariti dosadašnje i stvoriti put ka realizaciji budućih ciljeva – kaže Jazvin.

Ono po čemu je u BiH posebno poznata Prevent Grupacija jest to da proizvodi komponente za vodeće svjetske proizvođače automobila poput Forda, VW, Audi, Škoda, Seat, BMW, Opel, Nissan, Citroen, Peugeot i drugih. Proizvodimo autopresvlake i sve komponente za sjedišta i interijere u prijevoznim sredstvima te kožu, tekstil, kočione diskove, strukture za sjedišta, komponente za kočione sisteme, metalne dijelove motora i sistema transmisije i pogona vozila.

Zanimljivo je da Prevent isporučuje komponente za više od četiri miliona vozila koja se godišnje proizvode u Evropi, odnosno da svaki četvrti auto u Evropi posjeduje komponentu Preventa proizvedenu u pogonima u Bosni i Herecegovini.

– Osim automobilske industrije, naši proizvodi mogu se naći u luksuznim prodavnicama poznatih svjetskih modnih brendova kao što su Pierre Cardin, Eduard Dressler, Digel i drugi. Također, izvozimo interijere za proizvodače jahti u Evropi i megabrandove kao što je Hugo Boss – ističe Jazvin.

Predsjednik Uprave Preventa BH kaže da Prevent godinama uspostavlja preduslove za dalji razvoj te podsjeća, da su u Goraždu bili duže od četiri godine prije pokretanja proizvodnje autopresvlaka, a koja sada upošljava više od 1.100 uposlenika.

– Početkom ove godine formirana je jedinstvena u svijetu industrijska zona na 120.000 m2 koja upošljava više od 1.000 uposlenika i u kojoj se proizvodi koža i tekstil. Istovremeno, ove godine Grupacija je preuzela i Cimos u Srebrenici i time proširila portfolio proizvoda. Trenutno upošljavamo 180 uposlenika u Srebrenici, izvozimo komponente za više od dva miliona automobila koji se godišnje proizvode u Evropi, a posebno BMW, Citroen, te imamo dalje namjere da povećamo dodanu vrijednost i potvrdimo Srebrenicu kao jednu od vodećih izvoznih lokacija bh. autoindustrije- kazao je Jazvin Feni.

Ove godine su, dodaje, pokrenuli i strateške korake ka vertikalnoj integraciji u sektoru metala, a upravo ta investicija će obilježiti naredne godine poslovanja u sektoru metala.

– Istovremeno, preuzimanjem dva vodeća branda u industriji namještaja Njemačke, poslali smo snažnu poruku da želimo dalje jačati strateške i izvozne industrije u BiH poput namještaja. Uspostavili smo proizvodnju namještaja što će dalje voditi ka povećanju izvoza i zapošljavanja te rada s vodećim njemačkim i evropskim brandovima. Namjeravamo da Prevent nastavi diversifikaciju industrija, proizvoda i tržišta te da igra vodeću ulogu u privredi i izvozu Bosne i Hercegovine, ali i regiona. Uvažavajući predispozicije, industrijsku kulturu u BiH i blizinu Evrope uvjereni smo da je ovaj cilj moguće dostići – rekao je Jazvin.

Odgovarajući na upit kako uspijevaju osigurati da društveno odgovorno poslovanje zadrži tako visoko mjesto u radu Prevent Grupacije, predsjednik Uprave Preventa BH ističe da korporativna politka Prevent Grupacije obuhvata princip prema kome svaka uspješna kompanija treba da učestvuje u razvoju društva, društvene okoline i svojim radom promoviše kolektivno dobro zajednice.

– Uzimajući u obzir sve navedeno, Prevent posebnu pažnju poklanja razvoju lokalne zajednice i mladih u njoj. Afirmišemo mlade i talentovane ambasadore Bosne i Hercegovine. Ponosni smo na saradnju s Fondacijom Hastor, Prevent podržava stipendiranje više od 1.300 osnovaca, srednjoškolaca i studenata iz više od 80 općina širom Bosne i Hercegovine.Osim obrazovanja, sastavni dio stvaranja zajedničke vrijednosti je i saradnja na podršci vrtićima u svim zajednicama u kojima radimo, te tradicionalnim manifestacijama iz tih zajednica. Ulažemo u širenje poslovanja, obrazovanje, filantropiju i zaštitu okoliša, te stvaramo krug koji doprinosi izgradnji ekonomske stabilnosti – kazao je Jazvin.

Prevent Grupacija u Bosni i Hercegovini je članica globalne kompanije koja upošljava više od 12.000 uposlenika na 30 lokacija u svijetu. Prevent u Bosni i Hercegovini osnovan je 1999.godine i danas je među vodećim izvoznicima. Kada se pojavio na tržištu Bosne i Hercegovine Prevent je upošljavao 50 radnika, ali već od sljedeće godine u kontinuitetu proširuje svoje proizvodne kapacitete, otvara nova radna mjesta i pojačava izvoz širokog proizvodnog asortimana na svjetska tržišta.Danas Prevent djeluje na 10 lokacija u BiH i zajedno sa ASA Grupacijom ima oko 6.000 uposlenika.