Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Warren Buffett

Jedan od najbogatijih ljudi svijeta otkrio u šta je uložio novac tokom “koronakrize”

warren-buffet

“Prorok iz Omahe” ima malo razloga za brigu.

Jedan od najpoznatijih svjetskih investitora i šef američkog konglomerata Berkshire Hathaway Warren Buffett u intervjuu za MarketWatch rekao je da “ovakve trendove na svjetskim berzama nije vidio 89 godina”, odnosno otkako je živ.

Iskusni ulagač je na pitanje novinara “što se to događa na Wall Streetu?” kroz smijeh odgovorio da je “na berzama sve moguće doživjeti ako se dovoljno dugo zadržiš”.

Povukao je paralelu između trenutne panike na Wall Streetu s onom iz 1987. godine kada su naglo i neočekivano, u događaju znanom kao “Crni ponedjeljak”, svjetske berze izgubile 1,7 biliona dolara. Investitore je savjetovao da sada prate berze “iz sekunde u sekundu” jer svaka vijest ima dramatičan uticaj na rast ili pad cijena dionica.

Naravno, “Prorok iz Omahe” ima malo razloga za brigu.

Prema zadnjim podacima, njegova se kompanija Berkshire Hathaway procjenjuje na vrijednost od 128 milijardi dolara.

On je sam, da ne bi sve ostalo na riječima, prošle sedmice za 45,3 miliona dolara kupio dionice jedne od najvećih američkih aviokompanija Delta Air Lines i trenutno drži udio od 11 posto u kompaniji.

Iako su neki analitičari osporavili njegov potez smatrajući da se aviokompanije neće još dugo oporaviti od koronakrize, za njegovim su se primjerom poveli i neki drugi investitori, među ostalima, američka investicijska banka Citigroup.

Avioprevoznici koji su sada na koljenima i bilježe ogromne gubitke, mogli bi, prema njemu, biti dobra dugoročna investicija.