Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Jeftina nafta stvara “velike” probleme Norvežanima

Norway-Scavenger-Hunts

Finansijsku krizu Norveška skoro da nije ni osjetila, no pad cijena nafte znatno slabi stabilnost norveške privrede.

Tako je stopa nezaposlenosti u Norveškoj u maju ove godine najviša u posljednjih 11 godina i iznosi 4,3 posto. Dosadašnji rekord bila je stopa od 3,7 posto iz 2010. godine.

Bloomberg u svojoj analizi donosi tri glavna razloga zbog kojih cijena nafte toliko utiče na stabilnost cjelokupne norveške privrede.

1. Norveška se u velikoj mjeri oslanja na naftu

Nafta je ključ rasta Norveške i zahvaljujući obilju te sirovine Norveška je ostala pošteđena tokom velike finansijske krize. Veliki je problem što je krizom ovog sektora Norveška ostala nepokrivena, odnosno ima vrlo malo drugih sektora koji mogu doprinijeti značajnijem rastu.

2. Dominacija nafte ionako je pri kraju

Nafta gubi na vrijednosti, a ulaganja u naftnu industriju su najniža od 2000. godine. Kako bi se nosile s ovakvim razvojem događaja, kompanije su počele smanjivati troškove šest mjeseci prije početka pada cijena nafte.

3. Norveška će možda morati posegnuti za svojom ušteđevinom

Ukoliko vlada bude morala posegnuti za svojom ušteđevinom koja iznosi 875 milijardi dolara, to će biti istorijski korak. Osim toga, rješenje bi moglo biti smanjenje troškova u trenutku kad su najviše potrebni.

Državna potrošnja mogla bi premašiti prihode od nafte, koji se odlažu u fond za buduće generacije. Uzimanje novaca iz tog fonda nije se planiralo barem još nekoliko desetljeća i nijedan ministar finansija ne želi ostati zapamćen po tom potezu.

Povlačenje tih sredstava dovelo bi do ružnih rasprava, a možda i novih zakona.