Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Američka policija od početka godine ubila 197 crnaca

brown23

Obilježavanje godišnjice smrti afroameričkog tinejdžera Michaela Browna, koji je ubijen 9. augusta prošle godine, sa sobom je donijelo i talas novih nereda i nasilja u američkom gradu St. Louisu.

Brojni demonstranti na ulicama Fergusona žele ukazati na veliki broj ubijenih Afroamerikanaca, kojih je samo u ovoj godini ubijeno 197. Michael Brown, Tamir Rice, Eric Garner, Walter Scott, Freddie Gray neka su od imena ubijenih afroameričkih stanovnika ove zemlje.

U okviru projekta “Mapping Police Violence” prikupljani su podaci o broju ubijenih crnaca od strane policije, a oni pokazuju da je taj broj od januara ove godine 197, dok je broj ubijenih od početka 2013. godine prešao cifru od 800.

Statistike objavljene na internet stranici projekta pokazuju da su crnci u tri puta više slučajeva žrtve “policijskog nasilja”, nego što su to bijelci. Također, među ubijenim crncima 33 posto njih je u trenutku stradanja bilo nenaoružano, dok ovaj postatak kod ubijenih bijelaca iznosi 18 posto.

Ipak, kao najzastrašujući podatak prikazana je informacija da su zbog slučajeva ubistava crnaca u ovoj godini krivično gonjena samo trojica policajaca.

Organizacija pod nazivom “Killed by Police” objavila je da je policija u SAD-u od početka 2014. godine usmrtila više od 1.800 osoba.

Okupljanje građana Fergusona, na godišnjicu ubistva Michaela Browna, na ulicama grada proteklo je mirno. Počast je odata 18-godišnjem Brownu kojeg je ubio policajac Darren Wilson koji je kasnije dao otkaz.

Ipak, sinoć je došlo do sukoba između policije i demonstranata te je privedeno oko 50 osoba. U St. Louisu je proglašeno i vanredno stanje.

Podsjetimo, nakon ubistva Michaela Browna, Ferguson je postao poprište sukoba policije i građana koji su ispoljavali otvoreno nezadovoljstvo načinom na koji policija postupa prema građanima, uglavnom Afroamerikancima.