Biznis

EU4Business

Još šest mladih poduzetnika pokrenulo vlastiti biznis

21/05/2021

Do sada su finansijski podržane 24 poslovne ideje

U prostorijama Centra za izvrsnost u poduzetništvu Općine Centar danas je upriličeno potpisivanje ugovora sa šest mladih poduzetnika koji su dobili finansijsku podršku za pokretanje biznisa u okviru projekta EU4Business – za konkurentnu i inovativnu domaću ekonomiju.

U ime Općine Centar ugovore je potpisao načelnik Srđan Mandić.

–Ovi mladi ljudi koji hoće da se ostvare u privatnom biznisu posljednja su nada za napredak društva i države Bosne i Hercegovine. Zato nam je jako bitan ovaj projekat koji podržava nosioce razvoja općine i države. Ubijeđen sam da će uspjeti u svom poslu, jer su do sada pokazali inovativnost i volju za radom. Također, predstavnici UNDP-a imaju želju i sredstva da podrže nove start up projekte koje realizuju naši mladi poduzetnici. Potpisivanje ovog ugovora nije kraj ove priče nego samo početak uspješne saradnje. Općina Centar će u dogledno vrijeme istražiti mogućnosti na koji način još može pomoći našim vrijednim sugrađanima jer je u ovakvim društveno ekonomskim prilikama velika hrabrost upustiti se u pokretanje privatnog biznisa, pogotvo mladim osobama, kazao je načelnik Mandić.

Potpisnicima ugovora je odobreno po 10.000 KM za podršku osnivanju firme i početku poslovanja. Općina Centar u partnerstvu sa Udruženjem trenera CEFE u BiH, Javnom ustanovom „Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo“, Internacionalnim Burch Univerzitetom, Bit alijansom i DVC Solution d.o.o. uz finansijsku podršku Međunarodne organizacije rada (MOR), Evropske unije u BiH i Vlade SR Njemačke, a kroz projekat EU4Business, realizuje projekat pod nazivom „Sarajevo-centar poduzetništva“.

U okviru pomenutog projekta provodi se program podrške poduzetništvu čiji su korisnici mlade osobe sa poslovnim idejama iz oblasti informacijsko-komunikacijskih tehnologija i kreativnih industrija. Vrijednost projekta za podršku razvoju poduzetništva na području Kantona Sarajevo je 250.000 eura, od čega je Evropska unija donirala 200.000 eura za direktnu podršku poslovnih ideja mladih poduzetnika. Do sada su finansijski podržane 24 poslovne ideje.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.