Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

OS BiH i SAD

Sutra kulminacija vojne vježbe “Brzi odgovor 21”, pozvani članovi Predsjedništva

brzi odgovor (3)

Na događaj su pozvani članovi Predsjedništva BiH, Predsjedavajući Vijeća ministara BiH, ministar odbrane BiH, visoki zvaničnici Ambasade SAD u BiH, visoki predstavnici Komande Kopnene vojske SAD za Europu i Afriku (USAREUR-AF), te drugi visoki zvaničnici

Nakon uspješne potpune integracije snaga i provedenog zajedničkog uvježbavanja taktičkih radnji na terenu, pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OS BiH) i Oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država (SAD), petog dana vježbe “Brzi odgovor 21”, danas su izvršili sve aktivnosti za dostizanje vrhunca vježbe, koja će kulminirati organizacijom Dana visokih zvanica sutra, 22. maja, javlja Anadolu Agency (AA).

“Pripremne radnje za realizaciju Dana visokih zvanica u petak su relizovane u uslovima koji omogućuju lakši pokret snaga, u odnosu na složenije vremenske uslove koji su vladali u proteklih nekoliko dana. Međutim, tempo izvršenja zajedničkog uvježbavanja nije narušavan ni jednog dana vježbe”, navodi se u saopštenju iz Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine.

Direktor vježbe “Brzi odgovor 21” u BiH brigadir Slaven Blavicki je istakao da je motivisanost pripadnika OS BiH i američkih vojnika na izuzetno visokom nivou.

“Vježbu smo maksimalno iskoristili da provjerimo procedure, razmijenimo iskustva i da testiramo nivo interoperabilnosti naših snaga sa snagama SAD”, naglasio je Blavicki.

Dan visokih zvanica sutra će biti upriličen na prostorima poligona OS BiH Manjača, uz prikaz zajedničkih operativnih sposobnosti OS BiH i OS SAD na terenu, uz angažovanje podrške iz zraka, kako helikopterima OS BiH tako i helikopterskim snagama OS SAD.

Na događaj su pozvani članovi Predsjedništva BiH, Predsjedavajući Vijeća ministara BiH, ministar odbrane BiH, visoki zvaničnici Ambasade SAD u BiH, visoki predstavnici Komande Kopnene vojske SAD za Europu i Afriku (USAREUR-AF), te drugi visoki zvaničnici.

Vježba ”Brzi odgovor 2021“ u kojoj učestvuju pripadnici OS BiH i američki vojnici održava se na vojnim poligonima OS BiH Manjača i Glamoč te kasarni i aerodromu Dubrave kod Tuzle, od 17. maja do 2. juna 2021. godine.

Ova vježba je dio velike multinacionalne vježbe “Branilac Evrope 21” (Defender Europe 21) koju Komanda Oružanih snaga SAD-a za Evropu i Afriku provodi povezujući četiri različite vojne vježbe na evropskom tlu. Radi se o ukupno oko 28.000 učesnika u četiri povezane vježbe, koje će se održati na 31 vojnom poligonu u 12 država, s učešćem oružanih snaga iz ukupno 27 zemalja.