BiH

Bijeljina

Mitrović: Prioritet je revizija svih projekata cestovne mreže

21/05/2021

Kako je istakao ministar Mitrović na ovaj način još jednom dokazujemo svoj proaktivan pristup kad je naš zajednički cilj u pitanju – nula poginulih na cestama u Bosni i Hercegovini

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović učestvovao je danas na okruglom stolu „Upravljanje brzinama u naseljima“ koji je u okviru globalne sedmice sigurnosti saobraćaja Ujedinjenih nacija održan u Bijeljini.

Kako je istakao ministar Mitrović na ovaj način još jednom dokazujemo svoj proaktivan pristup kad je naš zajednički cilj u pitanju – nula poginulih na cestama u Bosni i Hercegovini.

„Mi danas govorimo o vrlo važnom segmentu – kako lokalna zajednica može svojim aktivnostima doprinijeti sistemu sigurnosti. Pravilno planiranje zona smirenog saobraćaja ide u korist svih učesnika u saobraćaju ukoliko se ne narušava mobilnost. Također, jedan od prioriteta kad su u pitanju ceste je revizija svih projekata cestovne mreže na osnovu kojih je postavljena postojeća saobraćajna signalizacija“, rekao je ministar Mitrović.

U svom pozdravnom obraćanju ministar Mitrović je naglasio da Ministarstvo kojim rukovodi radi na koordinaciji sigurnosti saobraćaja u Bosni i Hercegovini dodavši dvije vrlo važne aktivnosti koje se trenutno provode i to: jedna je u okviru Prometne zajednice i tiče se izrade Regionalne strategije održive i pametne mobilnosti, a druga aktivnost odvija se u saradnji sa našim partnerima iz Ujedinjenih nacija, a to je izrada Okvirne strategije sigurnosti prometa na cestama u Bosni i Hercegovini sa akcionim planom za period 2021.-2025. godina.

„Iako bilježimo dobre rezultate, još uvijek nismo zadovoljni ukupnim stanjem sigurnosti saobraćaja. U proteklih pet godina imamo pozitivan trend smanjenja poginulih u saobraćajnim nezgodama, a posmatrano za desetogodišnji period, smanjenje je negdje oko 36%. Konačan cilj jeste saobraćaj bez poginulih, čemu značajno doprinose i aktivnosti nadležnih organa kao što je to danas slučaj u Bijeljini. Inicijativa „Ulice za život“ zahtijeva svu našu pažnju u korist svih građana koji svakodnevno učestvuju u saobraćaju“, završava svoje izlaganje ministar Mitrović.

Okruglom stolu pored ministra Mitrovića prisustvovali su i ministar saobraćaja i veza RS Nedeljko Ćorić, direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS Novica Krunić, gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović, direktor Stalnog sekretarijata Prometne zajednice Matej Zakonjšek i drugi relevantni sagovornici na temu sigurnosti saobraćaja.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.