Jusko: Ne postoji nijedan faktor koji bi zaustavio projekt Unsko-sanske pruge

jusko

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Ismir Jusko izjavio je danas kako u ovom momentu ne postoji nijedan faktor koji bi zaustavio projekt Unsko-sanske pruge i da do sada nije naišao ni na jednu barijeru.

Jusko je za televiziju N1 kazao da je nakon više od 10 godina čekanja, prije tri mjeseca obavljeno niz razgovora sa kolegama iz Hrvatske u vezi sa aktiviranjem projekta Unsko-sanske pruge.

– Kontaktirali smo i luke da vidimo da li su zainteresovani za prevoz robe preko toga i kazali su da jesu. Potpisali smo sporazum koji ćemo na sutrašnjoj sjednici Vijeća ministara staviti. Ja sam apsolutno uvjeren da ćemo dobiti podršku Evropske komisije. Razgovarao sam i sa gospodom iz Evropske investicione banke i uvjeren sam da žele da to podrže. To će biti prilika i za nova radna mjesta i ne znam zašto se čekalo toliko dugo na ovaj projekat – rekao je on.

O mostu Gradiška je rekao kako su svi mostovi važni i da je bitno da nas spajaju.

– Radimo završnu fazu tendera za Gradišku i to je put koji će pomoći našim privrednicima i veliki potencijal je za turiste koji žele da posjete našu zemlju – naveo je.

Komentirao je i problem putne dionice za Crnu Goru preko Šćepan-Polja.

– Čuo sam kako taj dio zovu kategorijom ekstremnih sportova i podržavam taj stav. Već sam razgovarao sa ministrom Osmanom Nurkovićem iz Crne Gore i Crna Gora je spremna da krene sa tim projektom, ali treba i naša volja. To nije u nadležnosti državnog ministarstva, ali već imamo pozitivne odgovore. Radi se o jednoj dionici koja nije toliko duga. Ministarstvo daje sve od sebe da krene u pravom pravcu – kazao je Jusko.

Kada je u pitanju Koridor 5c istakao je da je u proteklih 15 mjeseci, koliko je dugo u mandatu, kada se spominje Koridor 5c, on za njega kaže da je to arterija koja neće funkcionisati pravilno ako nemamo protoke, odnosno ostale puteve.

– Koridor 5c je internacionalni koridor ali ništa manje važni su koridori unutar BiH – rekao je, između ostalog, Jusko za N1.