Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Jusko: Projekat autoput Beograd-Sarajevo od strateške važnosti za BiH

jusko

Ministar saobraćaja i infrastrukture Turske Cahit Turhan je prije sastanka s ministrom komunikacija i prometa BiH Ismirom Juskom u Ankari izjavio da je trgovinska razmjena između Turske i Bosne i Hercegovine prošle godine iznosila blizu 618 miliona dolara, dodajući da je cilj da ta cifra u skorije vrijeme bude povećana na milijardu dolara, javlja Anadolu Agency (AA).

Naglasio je da će odnosi između dviju zemalja u sektoru saobraćaja pozitivno utjecati i na trgovinsku razmjenu, izrazivši uvjerenje da će ekonomski i trgovinski odnosi između Turske i BiH narednih godina biti još snažniji.

“Projektu autoput Beograd-Sarajevo, koji izbliza prati i predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan, pridajemo veliki značaj. Poduzimamo sve napore koji su u našoj moći kako bi realizovali projekat. Razgovarat ćemo o projektu koji će biti glavna tema sastanka”, kazao je Turhan.

Dodao je da će na sastanku razgovarati i o dodatnom jačanju odnosa u sektorima kao što su drumski, željeznički, pomorski saobraćaj, kao i civilno vazduhoplovstvo.

Napomenuo je da je Turska posljednjih nekoliko godina napravila značajne korake u oblasti telekomunikacija i komunikacijskih sistema.

“Spremni smo da podijelimo svoja iskustva i znanja s Bosnom i Hercegovinom. Na sastanku ćemo razgovarati o mogućnostima saradnje u oblasti komunikacija, uključujući IT projekte i e-trgovinu. Ministar Jusko će prisustvovati i otvaranju 3. aerodroma u Istanbulu, 29. oktobra”, kazao je turski ministar.

Ministar Jusko je izrazio zahvalnost turskim vlastima zbog dosadašnje saradnje s BiH.

“Kada smo prije 10 mjeseci dobili vijest da će predsjednik Erdogan podržati projekat autoput Beograd-Sarajevo to uopće nije naišlo na bilo kakvu kritiku kod građana BiH. Dosad je bilo mnogo projekata, ali se neki nikada nisu realizovali. Međutim, imamo puno povjerenje u ovaj projekat”, kazao je ministar Jusko.

Istakao je i kako je međunarodni koridor 5C vrlo važan i od strateškog značaja za Mađarsku, BiH i Hrvatsku.

“Isto tako, i projekat autoput Beograd-Sarajevo je od krajnje strateške važnosti za našu zemlju. Ovo za mene nije samo projekat neko istovremeo znači i život za BiH. Koliko god je za regiju važan Koridor 5C i Koridor 11C, ovaj projekat je isto tako bitan. Ovaj brzi put će dvije najveće industrijske regije BiH spojiti s Koridorom 5C i Koridorom 11C. Ovim putem se zahvaljujem i predsjedniku Erdoganu na podršci”, kazao je Jusko.