Biznis

Dubrovnik povećava cijene

Kako je krenulo, odmor u Hrvatskoj nikad neće biti skuplji

08/03/2019

Franković već od sljedeće godine ima novosti i za privatne iznajmljivače paušalce

Svi posjetitelji koji će u grad Dubrovnik pristizati u sklopu kružnih putovanja od 2021. godine plaćat će i boravišnu taksu, i to u iznosu od jednog eura po danu i gostu, najavio je za Jutarnji list dubrovački gradonačelnik Mato Franković.

Osim toga, Franković već od sljedeće godine ima novosti i za privatne iznajmljivače paušalce.

Naime, nakon što je grad Dubrovnik ove godine među rijetkima pokazao hrabrost izglasati veće porezno opterećenje za takozvani “zimmer frei”, povećavši sa 300 na maksimalno 750 kuna po ležaju u najstrožem centru grada, od 2020. godine privatni će iznajmljivači u centru Dubrovnika plaćati najskuplji porez na apartmane s obzirom da ga grad Dubrovnik, najavio je Franković, namjerava povećati na zakonski maksimalno najviše 1500 kuna po ležaju.

– Gledajte, nema nikakvog opravdanja da privatni iznajmljivači u Dubrovniku, koji za svoje kapacitete ostvaruju i po 300 eura za noćenje, plaćaju tako mali porez. Mi ćemo samo ove godine zahvaljujući povećanju paušala poreza u sistemu iznajmljivanja zaraditi 12,5 miliona kuna, a od sljedeće godine, s maksimalnim poreznim opterećenjem od 1500 kuna po ležaju, brojka će narasti na oko 25 miliona kuna – izjavio je Franković.

Što se tiče uvođenja boravišne takse za goste s kruzera, Franković kaže kako su igrali fair play te uvođenje ovog opterećenja na vrijeme najavili kruzerskim kompanijama, kako bi se uspjele prilagoditi novim zakonskim odredbama na području Dubrovnika.

Mogućnost uvođenja poreza na goste s kruzera, kaže, omogućuje im novi Zakon o turističkoj pristojbi u koji su, taman prije drugog čitanja, uspjeli ubaciti mogućnost naplate pristojbe za goste s kruzera koju gradovi mogu, ali i ne moraju uvesti.

– Od ove ćemo takse na godišnjoj razini od kruzerskih gostiju ostvariti prihod od 950 hiljada eura, što nam je važan novac s obzirom da svake godine u prometnu infrastrukturu i održavanje cesta ulažemo 12 miliona kuna – kaže Franković.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.