Bliži se grijna sezona

Kako prezimiti u Sarajevu: Ovo su najjeftinije i najskuplje opcije grijanja

macka grijanje radijator
Ilustracija: Pixabay

Nepostojanje standarda za kvalitet peći doveo je do toga da su mala ložišta na čvrsta goriva glavni izvor zagađenja zraka, naveli su aktivisti

Bliži se grijna sezona, s kojom raste i zabrinutost građana. Naime, oni već plaćaju visoke cijene za grijanje, a, prema najavama, one će još rasti kako za centralno grijanje tako i za one koji kupuju drva za ogrjev.

Efikasnost uređaja

Aktivisti „Eko akcije“ izračunali su kako da se na najjeftiniji način građani griju tokom ove zime.

Oni su objavili informacije do kojih su došli praćenjem i izračunom koliko će koštati grijanje ove zime.

-Nakon dodatnog poskupljenja ogrjevnog drveta, za domaćinstva koja imaju loše peći, a takvih je najviše, grijanje na drva je postalo najskuplja opcija. Nije siromaštvo glavni krivac za zagađeni zrak u našim gradovima, već opća neuređenost. Nepostojanje standarda za kvalitet peći doveo je do toga da su mala ložišta na čvrsta goriva glavni izvor zagađenja zraka u većini naših gradova – naveli su aktivisti.

Cijena grijanja, dodaju, ponajviše ovisi o efikasnosti uređaja (peć, bojler, grijalica, toplotna pumpa) koji se koristi za grijanje, čak i kada je isti energent u pitanju, piše Avaz.

-Da smo na vrijeme uveli i temeljito primijenili standarde za kvalitet ložišta (bojlera i peći) na čvrsta goriva, sada bismo imali daleko manje zagađen zrak u gradovima, a stanovnici bi se mnogo kvalitetnije i jeftinije grijali – poručuju iz „Eko akcije“.

Skupa ugradnja

Grijanje putem peći na drva je najskuplja opcija, dok je zagrijavanje uz pomoć toplotne pumpe najjeftinije.

grijanje
Foto: Eko akcija

-U proračunu su korišteni parametri za inverterski klima-uređaj, koji spada u tzv. zrak-zrak klasu toplotnih pumpi. Cijena takvih uređaja na našem tržištu kreće se već od 1.300 KM po uređaju, skupa s ugradnjom. Toplotne pumpe koje za grijanje i hlađenje koriste energiju iz zemlje, odnosno iz vode, znatno su skuplje i one nisu korištene u ovom proračunu – naveli su aktivisti.

Funkcionalna proba

Podsjećamo, KJKP “Toplane – Sarajevo” obavijestilo je korisnike centralnog grijanja da su sva postrojenja za proizvodnju i distribuciju toplotne energije pogonski spremna, odnosno da su spremni za početak predstojeće sezone grijanja za 2023./2024. godinu.

U razdoblju od 11. do 15. septembra izvršena je funkcionalna proba na sistemu centralnog grijanja kao posljednja tehnička provjera cjelokupnog sistema pred nastupajuću sezonu grijanja.