Posjeta BiH

Patrijarh Porfirije služio liturgiju u Sabornoj crkvi Svete Trojice u Mostaru

patrijarh porfirije saborna crkva mostar
Foto: Fena

Posljednji put neki od poglavara Srpske pravoslavne crkve služio je liturgiju u Sabornoj crkvi 1933. godine, tačno prije 90 godina

Patrijarh srpski Porfirije služio je u nedjelju liturgiju u Sabornoj crkvi Svete Trojice u Mostaru, u povodu 150 godina osvećenja crkve.

Posljednji put neki od poglavara Srpske pravoslavne crkve služio je liturgiju u Sabornoj crkvi 1933. godine, tačno prije 90 godina.

patrijarh porfirije saborna crkva mostar
Foto: Fena

Patrijarh srpski koji boravi u dvodnevnom posjetu Mostaru i Eparhiji zahumsko-hercegovačkoj i primorskoj poslao je iz tog grada poruke mira te pozvao na razumijevanje i toleranciju među narodima.

Porfirije je u subotu posjetio manastir Žitomislić i Prebilovce te se u Gradskoj vijećnici sastao s čelnicima Grada, gradonačelnikom Marijom Kordićem i predsjednikom Gradskog vijeća Salemom Marićem.

U Mostaru se danas organizira i donatorski ručak za obnovu i završetak Saborne crkve koji je predviđen između 12 i 13 sati u hotelu Mepas.

patrijarh porfirije saborna crkva mostar
Foto: Fena

Inače, Saborna crkva Svete Trojice u Mostaru bila je jedna od najvećih crkava na Balkanu do kraja 19. stoljeća. Sagrađena je 1873. godine i predstavljala je jedan od simbola Grada na Neretvi, a do temelja je porušena tijekom ratnih zbivanja 1992. godine. Njezina obnova počela je 2010. godine.