Biznis

samo 574

Kanton Sarajevo u maju posjetilo 99 posto manje turista nego prošle godine

13/06/2020

Vjeruju da će biti bolje u julu i avgustu

Kanton Sarajevo je u maju posjetilo 574 turista, što je 99 posto ili 55.005 turista manje nego u istom mjesecu prethodne godine – kazala je Feni glasnogovornica Turističke zajednice KS Adisa Kušundžija.

Naglasila je da broj dolazaka stranih turista iznosi 148 te da je manji za 99,7 posto ili 49.211 turista manje u odnosu na isti mjesec prethodne godine. Broj dolazaka domaćih turista iznosi 426 i manji je za 93,2 posto ili za 5.794 turista manje u odnosu na isti mjesec prethodne godine.

Kušundžija je istakla da u maju broj noćenja turista iznosi 1.286 i bilježi pad od 98,8 posto ili 103.296 noćenja manje nego u istom mjesecu prethodne godine. Broj noćenja stranih turista iznosi 526 i manji je za 99,4 posto ili 91.702 noćenja manji u odnosu na isti mjesec prethodne godine. Broj noćenja domaćih turista iznosi 760 i manji je za 93,8 posto ili 11.594 noćenja manje u odnosu na isti mjesec prethodne godine.

– Pad u dolascima i noćenjima bilježi se zbog aktuelne epidemiološke situacije koja vlada u Bosni i Hercegovini i svijetu, a koja je izazvana pojavom novog koronavirusa – kazala je Kušundžija.

Govoreći o broju smještajnih kapaciteta, istakla je da iznosi 566 te da je ukupan broj soba, 6.876, veći je za 9,2 posto, dok je broj kreveta (15.719) veći za 11,7 posto u odnosu na isti period prethodne godine.

– U razgovoru sa turističkim djelatnicima iz sarajevskih hotela saznajemo da se stanje u popunjenosti neznatno mijena sa tek po 10 do 20 zauzetih soba. Neizvjesno je stanje s rezervacijama, stare su otkazane, a nove očekuju tek u julu i augustu – kazala je Kušundžija izražavajući nadu da će otvaranje avionskih linija i granica brzo promijeniti trenutno situaciju.

Također je istakla da je Sarajevo Film Festival ‘svijetla tačka’ predstojeće ljetne turističke sezone.

– Optimistično vjeruju da će biti bolje u julu i augustu – poručila je.

Kušundžija je istakla da je pandemija koronavirusa do sada ostavila veliki trag i ogroman gubitak za sve turističke djelatnike.

– Budući na vrlo promjenljivu i neizvjesnu epidemiološku situaciju zbog koronavirusa, teško je dati prognozu budućeg turističkog djelovanja. Naravno, Turistička zajednica Kantona Sarajevo konstantno radi, sarađuje i pomaže u sferi unapređenja i promocije turizma u KS – dodala je.

Međutim, smatra da turizam u Kantonu Sarajevo polako počinje da se okreće u smjeru normalnih tokova što potvrđuje i najava dolaska prve grupe turista iz Srbije, koji u Sarajevo trebaju stići u nedjelju i to nakon više od dva mjeseca zabrane ulaska strancima u BiH.

– U Sarajevu je najavljeno održavanje i Sarajevo Film Festivala u augustu, što je izuzetno optimistično za sve turističke djelatnike, s obzirom da je to vrijeme kada nam je godinama unazad dolazilo najviše turista – kazala je.

Ipak, Kušundžija je zaključila da se očekivanja i djelovanje u turističkom smislu mora podrediti zdravstvenoj i epidemiološkoj situaciji koja je promjenljiva i koja će definitivno imati značajan uticaj na proces turističkog oporavka.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.