Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Cijene sahrana

U BiH je skupo živjeti, ali ništa jeftinije nije ni umrijeti

dzenaza

Sve zavisi gdje umirete u BiH

Živjeti u Bosni i Hercegovini je skupo, ali ništa jeftinije nije ni umrijeti. Bez obzira na vjersko opredjeljenje pod zemlju se ne može bez minimalno hiljadu maraka. Osim žalosti, najbližima ostaje i trošak koji za sobom nosi odlazak na onaj svijet, piše Federalna.

U Bosni i Hercegovini za mnoge vrijedi “Bože, zdravlja”, jer svakako nema para, pa ni za smrt. Mnogi se godinama pripremaju za miran počinak ili vječni rahmet, ne samo vjerskim obredima već i dugogodišnjim štednjama i ratama kredita. Skupo živjeti, a skupo i umrijeti.

A sve zavisi gdje umirete u BiH. Cijene variraju od groblja do groblja. Oni koji žele vječni život provesti na viđenijim lokacijama moraju biti spremni izdvojiti i do 6.000 maraka za grobna mjesta.

– Cijene zavise od pogrebne opreme. Imate sanduk od 300 pa do 5.000 maraka, vijenac od 60 do 150 maraka, odijelo, opremanje, šminkanje… Sahrane mogu biti i do 10.000 maraka – navodi Asmir Hodžić, izvršni direktor KJKP Pokop.

Ko ima novca može uplatiti i dodatne bodove na onom svijetu, slobodnom procjenom na osnovu života rodbina i vjerski službenici će procijeniti koliko misa zadušnica ili tevhida je neophodno za bolju poziciju na onom svijetu. Da je generalno skupo umrijeti znaju i oni iz dijaspore koji se u Bosnu vraćaju na vječni počinak, rijetko zbog domoljublja, češće zbog razlike u valutama.