Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tuzlanski kanton

Kantonalna vlada najavila da će izdvojiti više od 21 milion KM za rekonstrukciju puteva

sanacija cesta

Od planiranih projekata, po iznosima se najviše ističu izgradnja traka za spora vozila na dionici Banj Brdo – Simin Han u vrijednosti 2.608.000 KM, sanacija asfaltnog kolovoza na cesti Donja Orahovica – Šićki Brod (1.530.000 KM), te sanacija asfaltnog kolovoza na cesti Šićki Brod – Živinice – Vitalj (1.550.000 KM)

Sanacija i poboljšanje putne infrastrukture u Tuzlanskom kantonu bila je tema sastanka premijera Tuzlanskog kantona Irfana Halilagića i rukovodstva JP Ceste Federacije BiH. Kako su prezentirali iz JP Ceste Federacije, za projekte u Tuzlanskom kantonu ove godine je planirano izdvojiti preko 21 milion KM, a pojedine dionice će svoju rekonstrukciju doživjeti vrlo brzo.

– Naši zahtjevi nisu megalomanski ili fantazijski, niti u ovom kratkom periodu očekujemo neke mega-projekte. Smatramo da u odnosu na ono što izdvajaju građani i privreda TK, sigurno zaslužuju i moraju dobiti mnogo više od onoga što trenutno imamo. Taj minimum jeste rekonstrukcija i sanacija postojećih dionica. Dobili smo čvrsta obećanja da će biti uložen maksimum truda kako bi na određenim ključnim dionicama koje su u katastrofalnom stanju, već ove godine ‘osvanule’ mašine i radnici – kazao je nakon sastanka Halilagić.

Od planiranih projekata, po iznosima se najviše ističu izgradnja traka za spora vozila na dionici Banj Brdo – Simin Han u vrijednosti 2.608.000 KM, sanacija asfaltnog kolovoza na cesti Donja Orahovica – Šićki Brod (1.530.000 KM), te sanacija asfaltnog kolovoza na cesti Šićki Brod – Živinice – Vitalj (1.550.000 KM).

Planirana je i izgradnja ceste Tuzla (Drežnik) – Šićki Brod, odnosno dovršetak izgradnje kružne raskrsnice Lipnica, rekonstrukcija raskrsnice u Gornjoj Kalesiji, poboljšanje sigurnosti prometa u industrijskoj zoni Gradačac, sanacija mosta preko rijeke Suha u Stuparima, sanacija asfalta na cestama Doboj – Donja Orahovica, Živinice 1 – Vitalj i Vitalj – Olovo, kao i na ulazu u Lukavac i dionici Živinice Husino.

Planirana je i rekonstrukcija raskrsnice na cesti M18 u naselju Maline, te rekonstrukcija i dogradnja potputnjaka na magistralnom putu M18 u Živinicama, sanacija mosta preko Ujića rijeke u Kladnju, te mosta na rijeci Drinjači u Gojsalićima, saopćeno je iz Vlade TK.