Katar će poštovati OPEC-ovo ograničenje proizvodnje nafte

Katarski ministar energetike i industrije Muhammed bin Salin es-Sade izjavio je da će ta zemlja poštovati ograničenje proizvodnje nafte koje je ranije izrekla Organizacija izvoznika tog energenta (OPEC), javlja Anadolu Agency (AA).

U pisanom saopćenju, ministar es-Sade je poručio da će Katar poštivati odluke OPEC-a i ispunjavati svoje obaveze proistekle iz članstva u organizaciji, bez obzira na aktuelnu krizu u odnosima sa nekoliko zaljevskih zemalja, u prvom redu sa Saudijskom Arabijom.

Katar u skladu sa odlukom OPEC-a dnevno proizvodi maksimalno 30.000 barela nafte.

S ciljem ograničenja proizvodnje kao instrumenta zaustavljanja pada nafte na globanom tržištu, OPEC je u maju ove godine produžio ograničenje proizvodnje nafte koje će na snazi biti do marta naredne godine.

Saudijska Arabija, UAE, Bahrein, Egipat i Jemen su 5. juna saopćili da su prekinuli sve diplomatske odnose sa Katarom, kojeg terete za destabilizaciju regije. Bahrein, Saudijska Arabija i UAE su zatvorili zračni prostor za Katar i državljanima te zemlje naredili da napuste njihove granice u roku od 48 sati. Osim toga, Saudijska Arabija je zatvorila i kopnenu granicu sa Katarom koji namjerava pokrenuti sudski proces protiv pomenute tri zemlje.

U sjeni krize u Zaljevu, postavljalo se pitanje kako će Katar nastupiti u organizaciji OPEC koja broji 12 članica, a među kojima su i Sadusijska Arabija i UAE koji su glavni zagovornici izolacije Katara.