Kešić: Većeg ulaganja u BiH neće biti bez promjene poslovnog ambijenta

kesic_fahrudin

Fahrudin Kešić, advokat iz Birminghama i vlasnik nekoliko investicionih kompanija u Engleskoj, prisustvovao je Sarajevo Business Forumu (u maju ove godine) i iskoristio je to da proširi biznis networking, sagleda mogućnosti ulaganja u Bosnu i Hercegovinu te održi niz zanimljivih poslovnih sastanaka s biznismenima, političarima i diplomatima.

Zahvalan je direktoru BBI banke Ameru Bukviću koji ga je pozvao na ovaj biznis forum i tako omogućio da sagledaju u kojoj fazi je ideja da njegova kompanija “Advantage Business Group” investira ne samo u BiH nego i u regiji jugoistočne Evrope.

– Naravno, uz to treba spomenuti i dodatni segment razmjene ekonomskog i ekspertnog poslovnog mišljenja s biznismenima iz svijeta o našoj ideji otvaranja balkanske regije prema Velikoj Britaniji i to specijalno nakon Brexita, budućeg izlaska Britanije iz Evropske unije – kazao je.

Ocjenjuje da su takvi skupovi biznismena i političara dobra prilika da se u direktnim razgovorima kaže šta investitori misle o mogućnostima ulaganja u privredu Bosne i Hercegovine i šta bi politika trebalo da uradi da bi našu državu učinila interesantnom za ulaganje.

Kešić podsjeća da je iznos stranih investicija u BiH u protekloj godini iznosio oko 230 miliona eura. Usporedbe radi, navodi da je u Birminghamu izgrađena gradska biblioteka koja je koštala duplo više. To, kaže, sve samo za sebe govori.

– U susretima i razgovorima s političarima (koji su bili prisutni) rekao sam da, nažalost, većeg ulaganja u BiH neće biti bez stabilnijeg ekonomskog i političkog okruženja, bez vladavine prava i promjene poslovnog ambijenta. Naravno, nisam prvi koji im je to rekao. Recimo, na forumu im je investitor iz SAD-a Ilijaz Zenkić (Elias R. Zenkich), vlasnik kompanije Vita-Life u Visokom rekao da mu je trebalo osam mjeseci da formira kompaniju, što je nedopustivo jer se takve kompanije u mnogim državama otvore za dan-dva – kaže.

Tu su, kako je naglasio, i problemi s kadrovima, sa sistemom školovanja u BiH “koji treba prilagoditi svjetskim standardima jer su za uspješno ulaganje potrebni i obrazovani domaći kadrovi”.

– Infrastruktura je posebna priča, potom nerazriješena ekonomska regulativa s prvim susjedima i mnoga toga. Iskreno mislim, kad bi vlast u BiH počela rješavati ove probleme, bilo bi im potrebno najmanje tri godine teškog rada. Dotad će bh. biznismeni u Bosnu i Hercergovinu i dalje ulagati “srcem”, a ne ekonomskom logikom. Ako se ovo ne promijeni, iskreno rečeno, takvih će biti sve manje. Potrebno je da vlasti u BiH revidiraju svoju poslovnu strategiju, usklade sa svjetskim normama i prilagode investitorima koji bi nesmetano ulagali kapital i pokrenuli posrnulu privredu naše države – poručio je.

Boravak u Sarajevu Kešić je iskoristio i za sastanak s rukovodstvom biznis departmana britanske ambasade u Sarajevu.

– Kao državljanin Velike Britanije i BiH informiran sam o viznom režimu. Naime, u posljednje vrijeme građanima BiH je sve teže dobiti vizu za UK, umjesto da olakšamo i potpuno ukinemo vize, imamo situaciju da je viza za Veliku Britaniju postala “lutrija”. Treba olakšati putovanje građanima, turistima, biznismenima, vlade u Londonu i Vijeće ministara BiH treba da ozbiljno rade na tome. Brexit je dodatno zakomplicirao stvari i jako je teško, gotovo nemoguće dobiti vizu za Britaniju – smatra.

U informaciji koje je Feni dostavio BHDInfodesk – Birmingham navodi se da su razgovarali i o daljnjoj saradnji “Advantage Business Group” i tog departmana i zaključili da ima prostora za veću saradnju BiH i Velike Britanije.

– Obje države imaju bogatu ponudu, a zajednički ćemo raditi i na nekim projektima o kojima će se uskoro čuti. Rekao sam im i da biznismeni iz Britanije imaju motivaciju da investiraju u infrastrukturne, tehnološke projekte, ali nemaju potporu vlasti BiH te da britanska vlada treba na tome intenzivno pregovarati s bh. zvaničnicma – kazao je.

Magistar prava Fahrudin Kešić, 36-godišnji advokat iz Birminghama, 1992. godine u Coventry je došao s porodicom. Počeli su od nule, teško radili, mnogo učili, tako da je danas cijenjen biznismen. Bogatstvo mladog Kozarčanina procjenjuje se na 12 miliona funti, vlasnik je tri uspješne kompanije u Britaniji, uključujući i Advantage Business Group, veliku evropsku korporaciju koja je ovlaštena za obavljanje poslovnog, finansijskog i poreznog savjetovanja, revizije, poslovnog restrukturiranja, korporativnih finansija, forenzičkih usluga i svih pravnih usluga. Također je suvlasnik MDC Grupe koja je prisutna na tržištima u Njemačkoj, Turskoj, Americi, Saudijskoj Arabiji itd. U svijetu je poznat kao stručnjak za finansije i operativno restrukturiranje velikih kompanija.