Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kina liderima predstavila novi Put svile u koji ulažu 900 milijardi dolara

Xi Jinping333

Kineski predsjednik Xi Jinping kritikovao je danas ekonomski protekcionizam na samitu koji se održava u Pekingu, posvećen gigantskom planu za obnovu Puta svile u prisustvu gotovo 30 svjetskih lidera.

Kina je spremna izdvojiti gotovo 900 milijardi dolara u 900 projekata infrastrukturnog razvoja pojasa koji je nekada bio najznačajnija trgovinska ruta na svijetu. Kinezi otvaraju kreditne linije za izgradnju autoputeva, luka, željeznica i industrijskih zona u pojasu koji obuhvata 65 država i više od 60 posto ljudske populacije u Aziji i Evropi.

– Globalizacija se suočila sa vjetrom u prsa. Moramo tražiti napredak u većoj saradnji i otvorenosti, izbjegavajući podjele i ekskluzivne aranžmane – rekao je kineski lider, govoreći pred šefovima država poput Španije, Turske, Rusije i Pakistana.

Samit se održava u velikom konvencijskom centru u blizini Kineskog zida.

Iznenađuje činjenica da Kina podržava globalizaciju i povezivanje u trenutcima kada SAD na čelu sa predsjednikom Donaldom Trumpom preferira politiku „Amerika na prvom mjestu“, zaključuju analitičari. Neki tvrde da je novi Put svile samo geopolitička igra Pekinga, te da se iza toga kriju namjere širenja političkog utjecaja. Ali, Kina je odlučna da pokrene jedan od navjećih investicionih ciklusa u historiji.

– U svijetu ekonomskog rasta, međuovisnosti i izazova niti jedna zemlja se ne može suočiti sa problelima sama, niti ih može sama riješiti u svijetu – rekao je Xi.

Samitu prisustvuju ruski predsjednik Vladimir Putin i turski lider Recep Tayyip Erdogan. Ali, nekoliko država Evropske unije nije prihvatilo potpisati deklaraciju sa samita o trgovini, a koja će biti objavljena po završetku zasjedanja. Francuska, Njemačka, Grčka, Velika Britanija nisu prihvatile deklaraciju koja je ponuđena.

Indija je također nezadovoljna, jer projekti značajno uključuju Pakistan. No, Britanci i Grci, kako prenose agencije, hvale kineski projekt infrastrukturnog povezivanja Azije i Evrope te su najavile i učešće u njemu.