Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kina planira smanjiti 500.000 radnih mjesta u teškoj industriji

kina

Yin Weimin, kineski ministar rada kazao je da Peking ove godine planira smanjiti još 500.000 radnih mjesta u proizvodnji željeza, uglja i ostalim granama teške industrije, kako bi se smanjio višak proizvodnog kapaciteta koji je preplavio tržište i smanjio globalnu cijenu, javlja Anadolu Agency (AA).

Weimin u srijedu je istakao da će vlada pružiti podršku otpuštenim radnicima tako što će im pronaći drugo zaposlenje, pomoći im da otvore sopstvene firme ili da odu u penziju.

Kina se nalazi usred višegodišnjih napora da smanji industrijske grane, koje uključuju proizvodnju željeza, uglja, aluminija, cementa i stakla, jer u njima proizvodnja premašuje potražnju. Neke kompanije pokušaja da izvoze svoj ogroman višak, što je dovelo do reakcije Sjedinjenih Američkih Država, Evropske unije i drugih tržišta koja tvrde da time ugrožavaju hiljade radnih mjesta.

Weimin je naglasio da vlada na razne načine već pruža podršku za 726.000 radnika koji su prošle godine ostali bez posla u industriji željeza i uglja.