Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Izetbegović: Platili smo veliku cijenu, ali smo izborili nezavisnost BiH

kovaci – polaganje cvijeca3

Povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine delegacije svih nivoa vlasti danas su učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća na Šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu odale počast šehidima i prvom predsjedniku BiH Aliji izetbegoviću, javlja Anadolu Agency (AA).

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, nakon što je položio cvijeće na Kovačima, svim građanima BiH čestitao je, kako je naglasio ovaj veliki dan, Dan nezavisnosti.

“Dan nezavisnosti, je dan kada smo vratili suverenitet naše domovine. Nažalost, BiH je nakon toga izložena jednom brutalnom napadu koji je kulminirao genocidom. Dali smo ogromne žrtve za tu slobodu, za nezavisnost i to nas još više obavezuje da u vremenu koje je pred nama u potpunosti ispunimo ono što smo tog 1. marta 1992. zaokružili kao referendumsko pitanje”, istakao je Izetbegović.

Naglasio je da “smo mi za nezavisnu BiH, državu ravnopravnih građana i naroda koji žive u njoj, protiv diskriminacije, nepravde, ta jednakost svakog čovjeka na svakom pedlju ove zemlje”, poručio je Izetbegović.

Govorio je i o ulozi Alije Izetbegovića u referendumskom procesu kazavši da se trebamo sjetiti onoga što je kazao Richard Holbrook, “da nije bilo Alije Izetbegovića ne bi bilo BiH”.

“Ja mislim da je to nepotpuno. Da nije bilo 200.000 hrabrih boraca koji su vjerovali rahmetli Aliji Izetbegoviću ne bi bilo BiH. On je bio neosporni lider, pridobio je srca ljudi”, pojasnio je Izetbegović.

Podsjetio je da tada nije bilo alternative jer je tada “alternativa bila da se BiH podijeli, da se njeni narodi podijele u dvije vojske koje bi međusobno ratovale”.

“Ovako smo platili veliku cijenu, ali smo izborili nezavisnost”, dodao je Izetbegović.

Cvijeće će položititi i kod Vječne vatre kao i na Spomen-obilježju ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992.-1995.