Klas ove godine otkupio 1.100 tona malina

klas-maline

Bosanskohercegovačka prehrambena industrija Klas d.d. Sarajevo otkupila je u ovogodišnjoj sezoni 1.100 tona visokokvalitetnih malina ostvarivši saradnju sa 800 kooperanata sa područja Kantona Sarajevo, Srednjebosanskog kantona i Zeničko – dobojskog kantona.

„Ovogodišnji otkup malina veći je od prošlogodišnjeg za skoro 100%. Prebacili smo vlastiti plan i to ne bi bilo moguće da nam bh. malinari nisu ponovno ukazali povjerenje, a mi to povjerenje ispoštovali. Svi kooperanti su isplaćeni za svoje proizvode. Analize su pokazale da Klas i ove godine ima najbolji kvalitet malina, koje garantiraju zdravstvenu sigurnost potrošača, i upravo po tome nas kupci prepoznaju i traže našu malinu“, riječi su Esada Babića rukovodioca Stručne službe razvoja proizvodnje i otkupa malina kompanije Klas d.d. Sarajevo.

klas-maline1

Klasova Stručna služba svake godine redovno obilazi proizvođače i njihove malinjake, provodi edukacije i vrši stručni nadzor proizvodnje i otkupa, a sve u cilju postizanja visokih prinosa i dobrog kvaliteta plodova, bez prisustva pesticida i sigurne mikrobiološke ispravnosti.

U 2016. godini planiramo proširiti saradnju, otkupiti, uskladištiti i preraditi oko 2.500 tona malina i drugog jagodastog voća. S tim u vezi u planu je proširenje prerađivačkih i kapaciteta hladnjače u Blažuju, ali i izgradnja nove hladnjače u Tešnju.

Uz 1.100 tona malina sorti Vilamet, Miker i Polka, do sada je otkupljeno 10 tona plantažne kupine, 17 tona plantažne jagode, 1 tona šumske kupine, 20 tona šumske borovnice, i 12 tona šumske brusnice.

Otkupljeno voće se dijelom prerađuje za potrebe Klasove proizvodnje, a veći dio se izvozi na tržišta EU, Japana i Turske.