“Ko bi ovo očekivao”: Hrvati zbog jtrenda strahuju za turističku sezonu

makarska plaza – peskiri 3

Hrvatski ugostitelji se brinu da posjećenost ove godine na Jadranu neće biti kao prethodna, a u hrvatskim hotelima turisti bez problema mogu da pronađu smještaj.

Hrvatsku je u junu posjetilo četiri posto turista više nego lani, dok je broj noćenja ostao isti.

U prvih šest mjeseci broj noćenja porastao je solidnih 12 posto, međutim kako će se ova sezona završiti, pokazaće juli i august, u kojima se ostvaruje većina svih noćenja.

Lanjsku sezonu obilježila je hiperpotražnja za Hrvatskoj, međutim ove godine je više nema, pa se u hrvatskim hotelima bez problema mogu pronaći slobodni kreveti u ovom i idućem mjesecu

Juni je uvek prvi pravi “turistički” mjesec, a zbog nepromijenjenog broja noćenja upitali smo se je li to znak za uzbunu. Na pitanje zašto nema rasta noćenja u proteklom mjesecu, odgovorio je Boris Žgomba, jedan od najvećih hrvatskih turističkih lobista te vlasnik turističke agencije Uniline, penosi Tportal.

Iako kao prvo objašnjenje za usporenost u turizmu pada Svjetsko fudbalsko prvenstvo u Rusiji, Žgomba tu ideju odmah odbacuje i objašnjava:

“Svjetsko prvenstvo nema uopšte uticaj na našu turističku sezonu, jun je nešto slabiji. Prvih šest mjeseci u turizmu nije cjelovit pokazatelj za procjenu toga kako će se cijela sezona završiti jer se 60 odsto noćenja i sav turistički promet ostvaruje u julu i augustu, pa minimalne promjene u prvih pola godine mogu proizvesti ‘velike brojke”, kaže Žgomba i nastavlja:

“Svjetsko prvenstvo može poslužiti kao alibi za slabije rezultate. Treba naglasiti da mi u sektoru osjećamo da više nema one potražnje koju smo bilježili lani. Turisti su se vratili na destinacije poput Egipta, Tunisa, Maroka i Turske, a oni su se oporavili puno prije nego što bi to iko očekivao.”

U hrvatskim hotelima i privatnom smještaju, dodaje, ima još dosta jza iduća dva mjeseca, što lani nije bio slučaj.