Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Biciklist iz Bihaća za 24 sata u Potočarima za žrtve genocida

BiH

muhamed mizic

Muhamed Mizić odvezao je ultramaraton za žrtve genocida u Srebrenici, on je za 24 sata biciklom iz Bihaća došao u Potočare.

Na put duži od 500 kilometara krenuo je sam, a tokom puta stigao je i ostale učesnike biciklističkih maratona.

– Ovo mi je bila dugogodišnja želja. Mislio sam da sam spreman, ali falilo mi je snage, koju su mi najviše oduzele vremenske neprilike – kazao je Mizić Feni nakon dolaska u Potočare, gdje se poklonio pred mezarima i tabutima žrtava koje će biti ukopane sutra, njih 35.

Oprema, smatra, pored fizičke spremnosti odlučujući je faktor.

– Bez kvalitetne opreme za noćnu vožnju i kišu teško je uspjeti prevaliti ovoliki put, pogotovo jer se ne spava – istakao je Mizić.

Kaže da je najdužu pauzu napravio u Donjem Vakufu, za spavanje, sat i 20 minuta.

Zadovoljan je, naglašava, i ponosan da je jedan od malobrojnih koji su u proteklih deceniju i po uspjeli iz Bihaća do Potočara stići za 24 sata, biciklom.

– Opet bih krenuo, drugi put će mi biti puno lakše. Znam šta je najbitnije – rekao je Mizić.

Osim biciklista u Potočare su danas došli i motoristi, te brojni učesnici nekoliko pohoda za Srebrenicu. Hodili su i vozili putevima kojima su Srebreničani bježali od sigurne smrti.

Na zajedničkoj dženazi 11. jula ove godine u Memorijalnom centru u Potočarima bit će ukopani posmrtni ostaci 35 žrtava genocida. U mezarju u Potočarima do sada je ukopano 6.575 žrtava genocida.

Prva kolektivna dženaza u Memorijalnom centru u Potočarima obavljena je 2003. godine.