Biznis

uredba stupila na snagu

Ko poveća cijene čeka ga kazna i do 20.000 maraka

18/03/2020

Inspekcijski nadzor nad primjenom ove uredbe vršit će republički i lokalni tržišni inspektori, a novčane kazne za prekršioce kreću se i do 20.000 KM

U Republici Srpskoj (RS) danas je na snagu stupila Uredba o vraćanju cijena na prethodni nivo, s ciljem zaštite životnog standarda stanovništva zbog situacije nastale pojavom koronavirusa u tom bh. entitetu.

Inspekcijski nadzor nad primjenom ove uredbe vršit će republički i lokalni tržišni inspektori, a novčane kazne za prekršioce kreću se i do 20.000 KM.

Uredbom, koju je entitetska vlada usvojila kao privremenu mjeru neposredne kontrole cijena za osnovne životne namirnice i druge proizvode, propisano je vraćanje cijena na nivo koji je zatečen u prometu na dan 5. marta.

Time se sprečava eventualni nekontrolisani rast cijena proizvoda u trgovinama.

Uredbom će biti obuhvaćene redovne cijene evidentirane za navedeni datum, saopćeno je iz entitetskog Ministarstva trgovine i turizma.

Mjere neposredne kontrole odnose se, između ostalog, na sve vrste brašna, hljeba, peciva i drugih pekarskih proizvoda od brašna i žitarica; mlijeko i mliječni proizvodi; jaja i proizvodi od jaja; šećer; so za ljudsku ishranu; riža; tjestenina; sve vrste svježeg mesa, ribe i njihove prerađevine; voće i povrće; mesne konzerve; riblje konzerve; vodu za piće; jestivo ulje…

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.