Projekat EU4Business

Kod kuće je najbolje, posavske poljoprivrednike podržala Evropska unija

2021_06_24_Oranica_Domaljevac0208

Za društvo “Oranica” i njene kooperante, ovaj je projekat omogućio nastavak poljoprivredne proizvodnje koja je bila dovedena u pitanje zbog globalne pandemije, kao i osiguranje egzistencije za mnoge porodice koje se bave uzgojem žitarica

Porodica Leovac iz Domaljevca živi od rada u polju. Ljubav prema uzgoju žitarica i posvećeni odnos prema poslu u ovoj obitelji nasljeđuje se generacijama. Zahvaljujući pomoći Evropske unije i Savezne Republike Njemačke, u toku 2020. godine porodica Leovac je uspjela posijati pšenicu i na taj način osigurati neophodna sredstva za egzistenciju.

“Mi smo od malih nogu u poljima. Mi živimo od uzgoja pšenice, ona nam je sve. U porodici je 20 članova i svi manje-više živimo od poljoprivrede. Ovaj posao nije težak kada ga naučiš i zavoliš,” kaže Slavko Leovac, koji se posljednih 15 godina intenzivno bavi uzgojem pšenice.

Porodica Leovac je jedna od 65 kooperanata privrednog društva “Oranica” koje su u toku 2020. godine podržane kroz projekat “EU4Business”. Ovaj projekat finansiraju Evropska unija i Savezna Republika Njemačka, a ima za cilj ublažavanje negativanog uticaj COVID-19 na poljoprivredno-prehrambeni sektor u Bosni i Hercegovini.

Za društvo “Oranica” i njene kooperante, ovaj je projekat omogućio nastavak poljoprivredne proizvodnje koja je bila dovedena u pitanje zbog globalne pandemije, kao i osiguranje egzistencije za mnoge porodice koje se bave uzgojem žitarica. Tako je u okviru ovog projekta porodica Leovac na vrijeme obezbijedila sve potrebne sirovine za sjetvu, što je doprinijelo osiguranju kontinuiteta proizvodnje i očuvanju radnih mjesta.

“Prošle sam godine mislio posijati samo 20 hektara pšenice, ali nas je ovaj projekat potakao da posijemo 45 hektara. Vrijeme nas je poslužilo i izuzetno smo zadovoljni,” pojašnjava Slavko.

Na plodnoj posavskoj zemlji posađeno je, zahvaljujući projektu EU4Business, više od 600 hektara pšenice. Kooperanti društva “Oranica” očekuju da će zajednički urod biti između 3 i 3,5 tona pšenice.

“Ovaj projekat je bio velika finansijska potpora za proizvođače koji uzgajaju pšenicu. Obzirom da znamo koja je količina posijana, mi sada možemo pretpostaviti okvirne količine i na osnovu toga tražiti kupce za plasman tih prihoda,“ pojašnjava Anto Oršolić, djelatnik u društvu “Oranica”. 

U okviru ovog projekta, “Oranica” je obezbijedila uređaj za analizu i ispitivanje žitarica, što će osigurati veću kontrolu kvalitete proizvoda koje otkupljuju i prodaju.

“Mi postajemo konkurentniji jer znamo kakvu robu imamo u skladištu. Sada je možemo odvajati po klasama i tako adekvatnije odrediti cijenu. Ovaj uređaj znači puno nama, ali i našim kooperantima jer ćemo sada tačno znati kakva je kvaliteta robe i preciznije odrediti cijenu,” objašnjava Anto.

“Oranica” otkupljuje pšenicu, soju, kukuruz i druge kulture od proizvođača sa područja Posavine. Njihova želja je da prošire kapacitete svojih skladišta i sušara kako bi mogli povećati otkup i plasiranje različitih kultura na tržište Bosne i Hercegovine, te van njenih granica.

Ivo Lucić, vlasnik privrednog društva “Oranica”, objašnjava da je najbolja godina ona u kojoj je sva otkupljena roba prodata, te su izmirene obaveze prema kooperantima. On dodaje da na uspješnost poljoprivredne godine najviše utiče jedan faktor – vremenski uslovi.

Tako su tokom poplava koje su pogodile Posavinu 2014. godine mnogi poljoprivrednici pretrpjeli velike štete, a među njima i porodica Leovac.

“Teško bih mogao zamisliti da se bavim nečim drugim i negdje drugo, osim ako nužda natjera. Tako smo nakon poplava morali ići van zemlje da radimo, ali smo se vratili. Kod kuće je najbolje i za to se borimo,” zaključuje Slavko.

Povećanje skladišnih kapaciteta omogućilo bi “Oranici” veći otkup proizvoda od mnogih obitelji koje se bave uzgojem žitarica i od tog posla žive. Ivo vjeruje da će svoj san moći ostvariti i tako osigurati ostanak mnogih obitelji u posavskom kraju.

Trenutno je objavljen novi javni poziv u okviru projekata EU4AGRI, EU4AGRI-Recovery i EU4BusinessRecovery, a Evropska unija podržat će sa 3,5 miliona KM investicije u ruralni turizam u Bosni i Hercegovini.

Javni poziv objavljen je s ciljem razvoja ekonomskih aktivnosti u ruralnim područjima, stvaranja novih i očuvanja postojećih radnih mjesta, te očuvanja prirodne i kulturne baštine, odgovarajući ujedno i na potrebe za oporavkom od krize prouzrokovane COVID-19 pandemijom. Rok za prijave je 07. mart 2022. godine a više informacija dostupno je putem naše web stranice www.eu4business.ba , ili na LINKU.

EU4Business je projekat Evropske unije kojim se nastoji ojačati kapacitet ekonomskog rasta i zapošljavanja u Bosni i Hercegovini unaprjeđenjem konkurentnosti i inovativnosti u odabranim sektorima. EU4Business je projekat vrijedan 16.1 miliona eura, od čega 15 miliona eura finansira Evropska unija, a 1.1 milion eura Savezna Republika Njemačka. Projekat zajednički provode Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ), Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) i Međunarodna organizacija rada (ILO).