Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Koeficijent obračunavanja minulog rada u RS-u ostaje 0,3

radnici1

Vlada Republike Srpske (RS) ostala je pri odluci da se minuli rad obračunava po koeficijentu 0,3, iako je Savez sindikata bio protiv i tražio da ostane 0,5.

Predsjednici sindikata budžetskih korisnika u RS-u nezadovoljni su najavljenim umanjenjem plaća po osnovu minulog rada, te najavljuju da će se oduprijeti svim sredstvima da ne dođe do umanjenja minulog rada u RS-u.

Entitetski ministar finansija Zoran Tegeltija je kazao da je za izmjenu obračuna minulog rada neophodno promijeniti Zakon o plaćama zaposlenih u javnim službama, nekoliko zakona o zaposlenima u pravosuđu i Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Tegeltija je na konferenciji za novinare potvrdio danas da će se RS u narednoj godini zadužiti za još 608 miliona KM.

Predviđeno je ukidanje posebnog doprinosa za solidarnost, dok će Fond solidarnosti, osnovan nakon poplava 2014.godine, nastaviti s radom.

Tegeltija kaže da na osnovu makroekonomskih pokazatelja nema osnova za povećanje penzija u RS-u.

– Nisam siguran da li će doći do nekih drugačijih dogovora Vlade i penzionera, ali postoji prostor za određene korekcije – dodao je.

Po hitnom postupku Vlada RS-a je utvrdila Prijedlog budžeta Republike Srpske za 2017. godinu u iznosu od 3,2 milijarde KM i Prijedlog ekonomskih reformi od 2017. do 2019. godine.

Usvajanjem programa ekonomskih reformi i budžeta , kako je rekao Tegeltija, ispunjeni su uvjeti koje RS ima za aranžman BiH s MMF-om.

Kada su u pitanju ekonomske reforme u naredne tri godine u RS-u, predsjednica Saveza sindikata Ranka Mišić je poručila da su one u službi kapitala, da sve ide po leđima radnika, da one ne donose povećanje plaća, ali donose višak radnika.

Entitetska vlada je na sinoćnjoj posebnoj sjednici, osim ova dva prijedloga, utvrdila je po hitnom postupku i Prijedlog zakona o izvršenju budžeta RS-a za 2017. godinu, Prijedlog zakona o bankama, izmjene i dopune Zakona o porezu na dobit i o Agenciji za bankarstvo RS-a te Prijedlog zakona o prestanku važenja Zakona o posebnom doprinosu za solidarnost.

Na sjednici su utvrđeni i Prijedlog odluke o dugoročnom zaduživanju RS-a za 2017. godinu, Prijedlog odluke o kratkoročnom zaduživanju emisijom trezorskih zapisa za 2017. te Nacrt zakona o poreskom sistemu RS-a.