Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Šta se radi na smanjenju direktnih poreza koji opterećuju plaće?

BiH

parlament bih zvizdic bevanda

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Jasmin Emrić je na sjednici tog Doma postavio pitanje koje aktivnosti se vode na državnom i entitetskom nivou radi provođenja obaveza iz Reformske agende na smanjenju direktnih poreza koji opterećuju plaće, kako bi se smanjili troškovi rada, unaprijedio ambijent za investicije i povećala zaposlenost u formalnom sektoru.

Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda mu je odgovorio da su sve razine vlasti usvojile svoje reformske agende, sukladno ustavnim i zakonskim nadležnostima.

– Pitanje izravnih poreza je u entiteskoj nadležnosti tako da su aktivnosti u vezi s ovom materijom sadržani u njihovim reformskim agendama – kazao je Bevanda.

Po njegovim riječima, na posljednjoj sjednici Fiskalnog vijeća koje je održano s predstavnicima MMF-a u vezi sa ovom oblašću konstatirano je da su, u cilju poboljšanja ambijenta za otvaranje novih radnih mjesta poduzete mjere za smanjenje poreznog opterećenja rada na način da se moraju harmonizirati propisi između dva entiteta.

– Vlada Federacije BiH je već usvojila izmjene Zakona o porezu na dohodak i Zakona o doprinosima, čiji je osnovni cilj smanjenje doprinosa za 33 posto na način koji će osigurati neutralni efekt u pogledu deficita – naveo je ministar Bevanda.

Dodao je da je u RS-u u završnoj fazi usvajanje izmjena zakona o porezu na dohodak kojim bi se odredbe ovog zakona harmonizirale sa federalnim propisima koji reguliraju ovu oblast.

– Samim tim bi se smanjila opterećenja uposlenih – kazao je ministar Bevanda.