Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ETICS fasadni sistemi

Koliko je važna uloga fasade za životni prostor?

Odijelo zasigurno ne čini čovjeka, no da li fasada čini dom?

Kada se odlučite za izgradnju novog ili renoviranje trenutnog doma, često ste najviše fokusirani na raspored prostorija, podni materijal, vrstu stolarije i pločica. Nekima je fasada zadnja stvar o kojoj razmišljaju, ali ona čini vrlo važan dio kako vanjskog dizajna, jer određuje stil ostatka objekta, tako i unutarnje funkcionalnosti i efikasnosti. Fasada čini „lice“ svake kuće jer je predstavlja vanjskom svijetu. Ali, osim estetske funkcije, bitnija je ona zaštitna, a to je pružanje sigurnosti i ugodnosti boravka korisnicima, te zaštite od vanjskih uslova i temperaturnih oscilacija. Preuređivanje fasade je važno ulaganje, ali ono zauzvrat nudi i brojne prednosti: povećanje vrijednosti Vašeg doma i poboljšanje njegove energetske efikasnosti. 

Termoizolacija vanjskih zidova predstavlja jedan od najboljih načina za poboljšanje toplotnih performansi zgrade, a ujedno i zaštitu od vanjskih utjecaja.  U današnjem svijetu, svijest o uštedi energije sve više raste, pa tako odabir termoizolacije ne samo da osigurava niže troškove grijanja, već omogućava i zdraviju, te ugodniju klimu unutar objekta, odnosno ugodnije uslove boravka. Postavljanje termoizolacije je jednokratno ulaganje, koje se, na duge staze, višestruko isplati, ali samo ukoliko odaberete kvalitetnu, izdržljivu i efikasnu opciju. Dakako, ukoliko želite osigurati potpunu izolaciju objekta, važno je sveobuhvatno pristupiti ovom procesu. Stoga izbjegavajte izoliranje pojedinačnih strukturnih elemenata Vašeg doma, poput krova, zidova i prozora, već se opredijelite za cjelovito rješenje. 

ETICS fasadni sistemi – funkcionalnost  i privlačan izgled

ETICS fasadni sistemi se sastoje od elemenata koji istovremeno garantuju maksimalnu nepropusnost i nenadmašivu izdržljivost. Glavna prednost ovih fasadnih sistema jeste upravo izolacija objekta kao cjeline, čime se izbjegavaju pojave temperaturnih oscilacija, oštećenja na objektu uslijed vremenskih nepogoda, kao i kondenzacije vodene pare. 

Ukoliko živite u kvalitetno izoliranom prostoru, povećanjem energetske efikasnosti stambenih prostora i smanjenjem rasipanja toplotne energije ostvarujete značajne materijalna uštede. S efikasnom fasadnom termoizolacijom, zidovi ostaju topli tokom hladnih zimskih mjeseci, dok ljeti optimalna izolacija djeluje kao prirodni sistem za klimatizaciju. Ovakva vrsta izolacije minimizira potrošnju energije potrebne za grijanje Vašeg doma, na taj način smanjujući Vaše račune za 30-40%.  

Istovremeno, ulaganje u efikasnu toplotnu izolaciju Vašeg doma može smanjiti do čak 35% emisije ugljen-dioksida, što predstavlja efikasan način da se emisija stakleničkih plinova svede na minimum, te da se na taj način kvalitet zraka u Vašem susjedstvu, ali i unutar Vašeg doma, vidljivo poboljša.

Pored svih benefita za zdravlje i komfor Vas i Vaših ukućana, toplotna izolacija je i sjajan način za postizanje privlačnog, elegantnog i svježeg izgleda fasade. Širok asortiman maltera, boja i specijalnih efekata garantuje postizanje idealnog izgleda.

Instalacija ETICS fasadnih sistema

Instalacija ovog fasadnog sistema je brza i jednostavna: izolacijski materijal (stiropor ili mineralna vuna) se nanosi na prethodno pripremljenu površinu i potom ojačava mrežicom za rabiciranje. Konačni sloj se sastoji od završnog maltera i boje po Vašoj želji, koju možete odabrati iz iznimno bogate ponude.

U konačnici, možemo zaključiti da, Iako fasada ne čini kuću, efikasna izolacija od nje stvara ugodan dom. Ugradnjom ETICS fasadnih sistema optimizirate potrošnju energije, reducirate buku i prodiranje vlage u Vaš dom i osiguravate sebi i svojim ukućanima toplotnu udobnost, kao i niže troškove za energiju. Idealno su rješenje za sve osobe kojima je stalo do očuvanja okoliša, zelenijeg načina života i brige o budućnosti naše planete, ali i kućnom budžetu. 

Više o benefitima termoizolacije i bogatoj ponudi Ceresit ETICS fasadnih sistema, možete pronaći na https://www.ceresit.ba/bs/inovacije/etics-sustainability.html