Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Koliko zlata posjeduju zemlje u regiji?

04

Monetarno zlato je tradicionalno sastavni dio deviznih rezervi gotovo svih centralnih banaka i smatra se najsigurnijom komponentom deviznih rezervi.

Iz Centralne banke BiH (CBBiH) za Fokus.ba su potvrdili da BiH u svom portfoliju posjeduje tri tone monetarnog zlata. Prema podacima World Gold Council iz augusta 2017. godine, pojedine zemlje regije imaju nešto više zlata od BiH

SAD su najveći vlasnik zlata, koje čini 74,5% rezervi ove zemlje, a slijede ih Njemačka, MMF, Italija, Francuska i Kina. BiH se nalazi na 89. mjestu, dok se od zemalja iz bivše SFRJ Srbija nalazi na 62, Makedonija na 75, a Slovenija na 86. mjestu.

“Od zemalja u regionu Hrvatska i Crna Gora u svojim deviznim rezervama nemaju zlato”, naveli su iz Centralne banke BiH za Fokus.ba.

Monetarno zlato koje je sastavni dio deviznih rezervi, CBBiH drži na računu u banci u Švicarskoj kreditnog rejtinga AAA (Fitch), a fizički je locirano u trezoru Bank of England.

“Zlato predstavlja jedan od instrumenata u koje CBBiH investira svoje devizne rezerve, te kao sastavni dio deviznih rezervi predstavlja pokriće domaćoj valuti”, naglasili su iz Centralne banke BiH.

Zlato je u tradicionalnoj teoriji okarakterizirano kao imovina zaštićena od negativnih uticaja inflacije, ali i kao dobro za kojim raste potražnja u nesigurnim vremenima.

“Tradicionalno gledano, za svaku zemlju je poželjno da ima što više rezervi u zlatu, jer je zlato najpouzdaniji oblik čuvanja vrijednosti. Držanje rezervi u zlatu ne podrazumijeva nikakav kreditni rizik i njegova vrijednost po pravilu raste u uslovima nestabilnosti, kriza i ratova”, naveli su iz Centralne banke BiH.