Biznis

Forto i Šteta

Kompanija BKM Holding proizvela prvi trolejbus za Sarajevo

01/10/2021

Ovi trolejbusi će građanima osigurati komfornu vožnju, a video nadzor će pružiti dodatnu sigurnost - kazao je ministar Šteta

Delegacija Kantona Sarajevo, koju su činili premijer Edin Forto, ministar saobraćaja Adnan Šteta i njegovi saradnici, jučer je boravila u službenoj posjeti Minsku (Bjelorusija) i kompaniji BKM Holding, koja proizvodi novih 25 trolejbusa za Kanton Sarajevo.

– Imali smo priliku vidjeti prvi trolejbus koji je proizveden, a koji će Sarajevu biti isporučen u januaru naredne godine. Održali smo niz sastanaka, a u fokusu su bile teme o saobraćaju i javnom prijevozu – rekao je premijer Forto.

Novi sarajevski trolejbusi, čija se kompletna isporuka očekuje sljedeće godine, savremeno su opremljeni, posjeduju video nadzor, elektronski sistem naplate karata, klima uređaj i imaju kapacitet od minimalno 130 putnika uz najmanje 35 sjedećih mjesta.

– Postavili smo sebi konkretne ciljeve, koje uprkos mnogim problemima, nastojimo ispuniti i ispunjavamo. Nabavka trolejbusa, kojom će javni prijevoz u Kantonu Sarajevo biti značajno bolji, je jedan od tih ciljeva. Novi trolejbusi u našem kantonu nisu nabavljeni od vremena Olimpijskih igara u Sarajevu. Ovi trolejbusi će građanima osigurati komfornu vožnju, a video nadzor će pružiti dodatnu sigurnost – kazao je ministar Šteta.

Prilikom posjete Minsku, delegacija Kantona Sarajevo održala je sastanke i upoznala se sa djelovanjem kompanije BKM Holding koja ima dugogodišnje iskustvo u proizvodnji trolejbusa i drugih vozila.

– Imali smo vrlo konstruktivne sastanke, obišli smo sve dijelove kompanije BKM Holding i upoznali se sa svim komponentama proizvodnje vozila. Ova kompanija ima veliki broj narudžbi iz cijelog svijeta i izuzetno su profesionalni i predani poslu, tako da očekujem kvalitet trolejbusa po evropskim standardima, kako je i predviđeno procesom nabavke putem EBRD-a – zaključio je premijer Forto.

Na sastanku sa Upravom kompanije BKM Holding dogovoreni su i naredni koraci, dok je direktor kompanije koja upravlja javnim prijevozom u Minsku Valery Shkuratov organizirao poseban susret s našom delegacijom.

– Velika iskustva i znanja nosimo iz Minska koja ćemo prenijeti na naše saradnike i osobe koje budu vezane za ovakve i slične projekte. Neuporedive su razlike javnog prijevoza u Sarajevu i tom gradu, ali disciplinovanim radom i odgovornošću možemo omogućiti kvalitetan javni prijevoz u našem kantonu, zasnovan na najvećim evropskim standardima – kazao je ministar Šteta.

Ugovor za nabavku novih 25 trolejbusa potpisan je u januaru ove godine, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.