Tugom obavijena Narodna kuhinja

Korisnici i uposlenici pamtit će Tetku Zilhu po dobrom: Hranila je čitavu čaršiju, nikoga nije vratila

narodna kuhinja stari grad2 (1)

Nasir Jabučar, predsjednik Upravnog odbora Narodne kuhinje Stari Grad, rekao je da je Tetka Zilha bila hospitalizirana prije par dana

U Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine, preminula je Zilha Šeta (68), poznatija kao Tetka Zilha, humanitarka koja je decenijama radom u Narodnoj kuhinji Stari Grad pomagala ugroženim građanima.

U Narodnoj kuhinji jutros tišina. Uposlenici koji su radili sa Tetkom Zilhom su u nevjerici nakon vijesti o njenoj smrti.

Zilha je bila najdraža “tetka” velikom broju građana. Oni koji su je poznavali, kažu da je hranila čitavu čaršiju i da je njenom smrću puno izgubila BiH, posebno Sarajevo.

Nasir Jabučar, predsjednik Upravnog odbora Narodne kuhinje Stari Grad, rekao je da je Tetka Zilha bila hospitalizirana prije par dana.

“To je institucija od žene, div, ali Božije davanje. Svi smo prolazni na ovom svijetu, pa dokle je suđeno svakome. Ali, nastavit ćemo da radimo ono što je ona radila, vidjet ćemo koliko ćemo uspjeti. Ja sam jedan od osnivača ove kuhinje i cijelo vrijeme smo bili tu zajedno”, ispričao je Jabučar.

Raditi na mjestu kakvo je narodna kuhinja nije nimalo jednostavno, a Tetka Zilha je imala posebna pristup, otvoren za sve korisnike, ali i zaposlenike.

“Nije to samo nahraniti ljude, nego je tu bitan i pristup, nikoga ne vratiti. U Sarajevu smo prošli najteže vrijeme, ali nikad niko nije ostao gladan, niko nije vraćen. Za njen trud smo svi znali, ne samo ovdje u Sarajevu, u Kantonu i državi nego i šire. Bila je humana osoba i veliki radnik. Odgojila je ljude koji će to naslijediti”, istakao je Jabučar.

Izrazio je nadu da će Narodna kuhinja i dalje raditi onako kako je i Tetka Zilha radila.

Zilha Šeta: Preminula u 68. godini

Ispred Narodne kuhinje ekipa Anadolu Agecy zatekla je Fahrudina Hičkića, koji je došao po pomoć za poznanike.

“Nisam korisnik kuhinje. Trudila se koliko je mogla da pomogne ljudima, čak i više. Valja ovo održavat’. Nikoga nije odbila za pomoć, za hranu”, ispričao je Hičkić.

Emrah Abazi je pet godina korisnik Narodne kuhinje. Za Tetku Zilhu ima samo riječi hvale.

“Poznavao sam Tetku. Bila je dobra osoba, svima je pomagala koliko je mogla. Žao mi je što je preselila. Ali, svi smo na tom putu i svi ćemo otići”, izjavio je Abazi.

Ratni vojni invalid Adi Ajanović, korisnik kuhinje, kroz suze je pokušavao reći nekoliko lijepih riječi o Tetki Zilhi.

“Kako ćemo sada dalje? Meni je invalidnina 100 maraka. Kao da mi je familija umrla”, rekao je Ajanović.

Vidno je potresena i Zijada Garbo, koja radi u jednoj od radnji u blizini Narodne kuhinje.

“Zajedno smo provele mnogo godina. Bila je divna žena. Pomogla je puno ljudi, hranila je čitavu čaršiju, ko god je došao, nikoga nije vratila. Puno je izgubila BiH, posebno Sarajevo”, ispričala je Garbo.

Zilha Šeta dobitnica je Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva 2011. godine, kao i međunarodne nagrade za dobročinstvo u organizaciji Turske Fondacije “Diyanet” koja joj je uručena 2019. u Ankari.

Organizatori su tada podsjetili da se tetka Zilha brine o Narodnoj kuhinji u Sarajevu koja svaki dan podijeli obroke za mnoge građane kojima je potrebna pomoć.

U Narodnoj kuhinji Stari Grad u Sarajevu angažovana je bila od marta 1992. godine, a ta kuhinja danas broji više od 1.000 korisnika. Humanitarnim radom Šeta je pomogla brojnim socijalno ugroženim građanima Bosne i Hercegovine.