uručeno rješenje

Kompanija Eastern Mining dobila dozvolu za eksploataciju ruda u Varešu

dzindic

Cronin je zahvalio na uručenju rješenja za koje smatra da predstavlja važnu prekretnicu, ne samo za njihovu kompaniju, već i za rudarstvo u BiH

Ministar energije, rudarstva i industrije FBiH Nermin Džindić danas je uručio rješenje za površinsku eksploataciju i preradu olova, cinka i barita generalnom direktoru kompanije Adriatic Metals PLC Paolu Croninu i izvršnom direktoru kompanije Eastern Mining d.o.o. Adnanu Teletoviću.

Podsjetio je da je delegacija Vlade FBiH krajem prošle godine posjetila lokaciju u Varešu gdje su obećali direktoru i vlasnicima da će dokumentacija biti sačinjena u zadanim rokovima i ciljevima.

– I prije nego što su ti rokovi po zakonu istekli, danas smo izdali to rješenje i poželjnom stranom investitoru omogućili da počne s radom na lokalitetu u Varešu – istakao je Džindić.

Dodao je da je to pozitivan primjer kako se zajedno s investitorom može doći do ubrzanog postupka izdavanja svih potrebnih dokumenata.

Cronin je zahvalio na uručenju rješenja za koje smatra da predstavlja važnu prekretnicu, ne samo za njihovu kompaniju, već i za rudarstvo u BiH.

Istakao je da su za manje od dvije godine sačinili detaljne planove o istraživanju, okolišu i eksploataciji, kao i pogon koji će stvoriti značajan projekt u Varešu od kojeg će svi imati koristi.

Teletović je, odgovarajući na novinarsko pitanje, kazao da su njihova istraživanja pokazala da se radi o kvalitetnom rudnom tijelu koje je ekonomski isplativo i da će se uložena sredstva vratiti, a dioničarima donijeti i dobit.