Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sud BiH odbio žalbe na odluke CIK-a

Bakalar: Datum izbora u Srebrenici i Doboju zavisi od budžeta, u Travniku i Ustikolini vjerovatno 11. aprila

Sarajevo: Konferencija za medije Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine
15.10.2020., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Konferencija za medije Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine, uoci pocetka lokalnih izbora. Zeljko Bakalar Photo: Armin Drugut/PIXSELL

S obzirom na to da je Sud BiH dao konačnu riječ u ovim slučajevima, sada CIK treba donijeti odluku o tome kada će biti održani ponovljeni izbori u ovim gradovima

Očekujemo da nam dio sredstava obezbijedi Vijeće ministara BiH, a dio lokalne zajednice. Ako bude nekih opstrukcija imat ćemo problem s tim datumom , ali da ne nagađamo, obratit ćemo im se i kad budemo imali više parametara onda ćemo se odrediti kada i za koji datum raspisujemo ponovljene izbore – ističe Bakalar.

Piše: S. DEGIRMENDŽIĆ

Željko Bakalar, predsjednik Centralne izborne komisije BiH potvrdio je za Fokus da je Sud Bosne i Hercegovine odbio sve žalbe na odluke CIK-a o poništavanju izbora u Srebrenici i Doboju, a odbijena je i žalba na odluku o nemogućnosti preuzimanja mandata za načelnika Travnika.

-Svih 11 žalbi u vezi s tim odlukama su odbijene. Osam ih se odnosilo na odluku za Doboj, dvije za Srebrenicu i jedna za Travnik. Sud BiH je dakle potvrdio odluke CIK-a o poništenju izbora u Doboju i Srebrenici na onim biračkim mjestima gdje smo ih mi poništili, kaže Bakalar.

S obzirom na to da je Sud BiH dao konačnu riječ u ovim slučajevima, sada CIK treba donijeti odluku o tome kada će biti održani ponovljeni izbori u ovim gradovima.

Bakalar za Fokus pojašnjava da je već danas CIK trebao održati sjednicu za raspisivanje prijevremenih izbora za 28.mart u Travniku, ali i za izbor načelnika Općine Foča-Ustikolina jer je nedavno preminuo Esed Radeljaš načelnik te općine. Međutim, s obzirom na to da na taj dan pada katolički blagdan Cvjetnica, a sedam dana nakon toga je katolički Uskrs, najvjerovatnije će ponovljeni izbori u ove dvije općine biti održani 11. aprila.

No, Bakalar kaže da CIK ne želi još uvijek prejudicirati tačan datum, te su se i u vezi s mogućnošću održavanja izbora 28. marta obratili Vrhbosanskoj nadbiskupiji, a za ostale eventualne datume konsultirali su i druge vjerske zajednice.

-Sačekat ćemo zvanične odluke vjerskih zajednica, jer Izborni zakon kaže da se izbori održavaju nedjeljom ukoliko se na taj dan ne obilježava neki vjerski blagdan. Planirali smo da prijevremeni izbori u Traviku i Foči-Ustikolini (FBiH) budu održani isti dan- kaže Bakalar.

Što se tiče raspisivanja prijevremenih izbora u Srebrenici i Doboju , predsjednik CIK-a kaže da će se Komisija o tome odrediti u narednim danima.

-To ovisi prije svega o budžetu. Očekujemo da nam dio sredstava obezbijedi Vijeće ministara BiH, a dio lokalne zajednice. Ako bude nekih opstrukcija imat ćemo problem s tim datumom , ali da ne nagađamo, obratit ćemo im se i kad budemo imali više parametara onda ćemo se odrediti kada i za koji datum raspisujemo ponovljene izbore – ističe Bakalar.

On naglašava da je za CIK najvažnije da bude ispoštovan Izborni zakon BiH i da se dođe do rezultata izbora na osnovu volje birača, a ne onoga što je CIK ustvrdio tokom provjera koje je za Srebrenicu i Doboj provodio u proteklom periodu, a što je u konačnici potvrdio I Sud BiH.

Podsjećamo, nakon provjera i brojnih vještačenja utvrđene su brojne prevare i malverzacije na biračkim mjestima u Srebrenici i u Doboju što je bio i razlog za poništenje izbora u tim mjestima.

Inače, ovaj saziv CIK-a kao niti jedan prethodni, suočio se s brojnim problemima I preprekama još od maja prošle godine kada su raspisali lokalne izbore. Na njihov rad utjecala je pandemija Covid 19, neusvajanje budžeta i prava “borba” da izbori budu održani u čitavoj BiH, uključujući i Mostar.

Kako CIK, kao institucija, tako i njegovi pojedini članovi, naročito Vanja Bjelica-Prutina bili su pod ogromnim pritiskom pojedinih političkih partija, prvenstveno SNSD-a ne samo zbog odluke o poništenju izbora u Srebrenici i u Doboju, nego i tokom organiziranja i provedbe, te nakon izbora.

Sad je već izvjesno da će se navršiti i godina dana od raspisivanja lokalnih izbora, dok izbori u svim općina u BiH ne budu i potvrđeni.

Bakalar naglašava da uprkos brojnim problemima, u CIK-u ipak mogu biti zadovoljni što je većina novoizabranih zvaničnika u lokalnim zajednicama preuzela mandate i krenula s radom.