prezentacija u sarajevu

Kompanija iz SAD-a i Britanije najavila otvaranje novih radnih mjesta u BiH

posao

Istaknuto je da je kroz to partnerstvo novoosnovana jedinstvena globalna kompanija proširila svoje prisustvo u 22 zemlje Evrope i širom Sjeverne Amerike

Britanska konsultantska grupacija Alfa Energy i američka kompanija Edison Energy predstavili su danas u Sarajevu novouspostavljeno partnerstvo.

Istaknuto je da je kroz to partnerstvo novoosnovana jedinstvena globalna kompanija proširila svoje prisustvo u 22 zemlje Evrope i širom Sjeverne Amerike.

Predsjednik za Evropu kompanije Alfa Energy Damir Ahmović izjavio je da je za njih Bosna i Hercegovina bila dom već dugi niz godina, te da njihov tim u Sarajevu danas broji više od 150 uposlenika.

Dodao je da partnerstvo sa Edison Energy za njih znači dalje usmjeravanje investicija ka BiH, otvaranje novih radnih mjesta, te osiguravanje veće energetske sigurnosti i autonomije u cijeloj regiji.

Izvršni direktor Edison Energy Oded Rhone rekao je da se te kompanija, pomažući velikim i srednjim klijentima da ostvare svoje energetske i ciljeve održivosti, pozicionira kao katalizator pozitivnih promjena širom Bosne i Hercegovine koje će u konačnici dovesti do jače ekonomske konkurentnosti privatnog sektora, te čišće i otpornije budućnosti.

Britanski ambasador Julian Reilly naglasio je da dan prije završetka UN-ove konferencije o klimi COP 27 u Sharm el Sheikhu obilježavamo početak partnerstva između Alfa Energy i Edison Energy.

– Putem ovog partnerstva, Alfa Energy će otvoriti još više radnih mjesta u Bosni i Hercegovini i Velikoj Brotaniji, te se fokusirati na pružanje podrške kompanijama u procesu dekarbonizacije na 22 tržišta na kojim sada rade – poručio je Reilly.

Zamjenica američkog ambasadora u BiH Deborah Mennuti potcrtala je da vodeća američka kompanija u energetskom sektoru Edison Energy dolazi u ključnom trenutku kada izazovi koji proizlaze iz klimatskih promjena zahtijevaju i globalna i lokalna rješenja kako bi naša društva imala priliku ublažiti ih na vrijeme.

Dodala je da joj je drago da su prepoznali prečesto neiskorišten poslovni i ljudski potencijal koji postoji u Bosni i Hercegovini.

Na pres-konferenciji skrenuta je pažnja na potrebu da bh. vlasti što prije usklade zakonske i podzakonske akte sa preporukama Energetske zajednice, kao i za brzim usvajanjem Nacionalnog energetskog i klimatskog plana.