Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

kakanj

Dječak i otac iz Južne Amerike preko Ukrajine svoj dom pronašli u BiH

Otac i sin su sjajno prihvaćeni od zajednice, a dječak je za samo nekoliko dana u svojoj novoj školi stekao veliki broj prijatelja

Otac i sin iz Južne Amerike prošli su trnovit put do Bosne i Hercegovine. Zadnja država u kojoj su boravili prije BiH je Ukrajina. Tek što su se skrasili o novom domu, ruska agresija natjerala ih je na novi egzodus, a put ih je doveo do kampa “Ušivak” u Hadžićima.

Tada je na scenu stupila NVO “Alternative” Kakanj, koja im je u ovom gradu omogućila dostojanstven život. Otvorili su prvu kuću za porodicu osoba u pokretu u BiH!

Riječ je o projektu “Bosnia: Beyond the emergency”, koji implementira NVO “Alternative” Kakanj i podržan je sredstvima Caritasa Bergamo iz Italije i drugih partnera. Iako su ovakvi projekti prisutni u regiji, prvi je to takav projekat u Bosni i Hercegovini.

Tako su “Alternative” postale jedna od rijetkih bosanskih NVO koja radi direktno sa migrantskim porodicama. Cilj projekta “Bosnia: Beyond the emergency” je pružiti smještaj jednoj porodici osoba u pokretu i pomoći im u integraciji u lokalnoj zajednici.

U suštini namjera projekta je izmjestiti jednu porodicu s maloljetnom djecom iz migrantskog kampa i smjestiti je u kuću u kojoj će biti u boljoj mogućnosti stvarati porodičnu koheziju.

NVO “Alternative” okupile su sjajnu ekipu stručnih ljudi i mladih volontera iz Kicka (Kreativni inovacijski centar) oko projekta i nastavlja sarađivati sa međunarodnim i bh. organizacijama na ovom projektu.

Nakon što su oca i sina smjestili u novi dom, dječaku su omogućili i nastavak školovanja. Školsko zvono u OŠ “Mula Mustafa Bašeskija” u Kaknju zvonilo za početak ljepšeg životnog razdoblja za dječaka koji više od dvije godine traži državu u kojoj će imati krov nad glavom.

Otac i sin su sjajno prihvaćeni od zajednice, a dječak je za samo nekoliko dana u svojoj novoj školi stekao veliki broj prijatelja.

Ekipa Fokusa boravila je u Kaknju, a kako izgleda novi život porodice koja je iz Južne Amerike, preko Ukrajine svoj dom pronašla u BiH pogledajte u našem videu.

Meliha je “groomer”: Odlučila sam da ustrajem i da radim ono što volim
Meliha je “groomer”: Odlučila sam da ustrajem i da radim ono što volim
Meliha je “groomer”: Odlučila sam da ustrajem i da radim ono što volim
Meliha je “groomer”: Odlučila sam da ustrajem i da radim ono što volim