Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sarajevo Business Forum

Komšić: Naš region može biti most između velikih tržišta Evrope i Azije

komsic sbf fena

Komšić je izrazio zadovoljstvo što su se nakon dvije teške godine i pandemije, ponovo okupili privredici, investitori i predstavnici vlasti kako bi zajedničkim snagama našli odgovore na nove izazove

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić je na otvaranju 11. Sarajevo Business Foruma izjavio da vjeruje da naš region može biti most između velikih tržišta Evrope i Azije.

Komšić je izrazio zadovoljstvo što su se nakon dvije teške godine i pandemije, ponovo okupili privredici, investitori i predstavnici vlasti kako bi zajedničkim snagama našli odgovore na nove izazove.

– Drago mi je da se tradicija nastavlja i da se SBF pozicionirao kao jedan od najvažnijih poslovnih i investicionih događaja u u jugoistočnoj Evropi – istakao je Komšić.

Glavna tema ovogodišnjeg Sarajevo Business Forumu je „Nearshoring – perspektiva za region“, te će učesnici govoriti o potencijalima i mogućnostima preseljenja proizvodnje iz većih evropskih zemalja u zemlje jugoistočne Evrope.

Komšić je govorio o ključnim opredjeljnjima i prioritetima BiH koji proizilaze iz naših međunarodnih obaveza, te suočavanju sa globalnim izazovima.

– Evropska perspektiva cijelog regiona je naša želja da svoj ekonomski i administrativni sistem uskladimo sa standardima EU. Stvaranje povoljnog okruženja za investiranje nužno se mora oslanjati na eliminaciju suvišnih birokratksih procedura. Uvjeren sam da cijeli region mora nadići iracionalne političke težnje iz prošlosti koje vode destabilizaciji, okrenuti se ka budućnnosti i spriječiti odlazak aktivne radne snage, mladih – naveo je Komšić.

Put koji se nužno nameće kao jedini logičan, kako je dodao, jeste put regionalne saradnje i približavanju standarda tržišta EU.

Na ovogodišnjem Sarajevo Business Forumu tokom dva dana rada očekujese učešće oko 1.500 predstavnika iz oko 40 zemalja iz cijelog svijeta, dok će biti predstavljeno više od 300 investicijskih projekata i poslovnih ideja, uglavnom iz Bosne i Hercegovine, ali i Hrvatske, Srbije, Sjeverne Makedonije, Crne Gore i Albanije. Radi se o nizu regionalnih investicijskih projekata iz proizvodnje, poljoprivrede, energetike, obrazovanja, finansija, infrastrukture, izgradnje, usluga, turizma i drugih sektora.

Na otvaranju SBF predsjednik Uprave BBI banke Alek Bakalović je naglasio da je ekonomska saradnja jedina opcija za region, jer smo investitorima interesantni samo kao region, pošto su zemlje pojedinačno premale da bi bile zanimljive.