Biznis

podaci uiobih

Komšije za manje od godinu dana kod nas potrošile 123 miliona KM

22/12/2019

Istovremeno su podnijeli ukupno 396.574 zahtjeva za povrat PDV u BiH u iznosu od 18 miliona KM

Strani državljani su za 11 mjeseci ove godine u Bosni i Hercegovini pazarili i iznijeli robu vrijednu 123,8 miliona maraka, podaci su Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Istovremeno su podnijeli ukupno 396.574 zahtjeva za povrat PDV u BiH u iznosu od 18 miliona KM.

– Najviše zahtjeva za ovjeru istupanja robe iz BiH bilo je na graničnim prelazima Orašje, Hukića Brdo, Brčko, Izačić, Gradiška – navode iz UIO, te dodaju da se najviše kupuje roba široke potrošnje, i to prehrana i odjeća, piše Srpskainfo.

Na graničnom prelazu Hukića Brdo, u blizini Velike Kladuše, recimo, ove godine podneseno je čak 44.703 zahtjeva za povrat poreza na dodanu vrijednost, za robu vrijednu 18,3 miliona KM.

Sudeći po njihovim podacima, u kupovinu u BiH najviše dolaze ljudi koji žive blizu granice s BiH, i to iz Srbije, Hrvatske i Crne Gore, a dosta njih koristi i mogućnost da vrati PDV. Njima je kupovina na taj način jeftinija za 17 posto, odnosno za iznos PDV-a u BiH.

Roba preko 100 KM

I podaci o broju podnesenih prijava na graničnom prelazu Ivanjica, između Trebinja i Dubrovnika, potvrđuju da se ljudima sa juga Hrvatske itekako isplati da platu zarađuju u svojoj državi, a troše u BiH.

Za 11 mjeseci ove godine, preko ovog graničnog prelaza iznesena je roba vrijedna 3,6 miliona KM, a odobren povrat PDV u vrijednosti od 524.712 KM.

Povrat PDV u BiH strani državljani mogu dobiti na svu robu ukupne vrijednosti više od 100 maraka sa PDV-om, koju iznose iz zemlje u prtljagu, izuzev na neka mineralna ulja, odnosno gorivo, alkoholna pića, te duhanske prerađevine.

– Postupak za ostvarivanje prava na povrat PDV strani državljanin pokreće podnošenjem zahtjeva za povrat. Zahtjev za povrat PDV podnosi se na obrascu „PDV-SL-2“, koji popunjava obveznik-prodavac, na zahtjev kupca-stranog državljanina u 3 primjerka, od kojih original i jednu kopiju prodavac daje kupcu, a drugu kopiju zadržava u svojoj dokumentaciji. Prodavac svojim potpisom i pečatom ovjerava taj obrazac. Kupac-strani državljanin, koji ostvaruje pravo na povrat PDV, obavezan je pri napuštanju carinskog područja BiH dati carinskoj službi na uvid kupljena dobra, originalne račune i popunjen obrazac “PDV-SL-2” u originalu – podsjeća portparol UIO BiH Ratko Kovačević.

Po njegovim riječima, prodavac mora da ovjeri i potpiše obrazac, podaci u njemu moraju biti isti kao iz putne isprave, roba ne smije biti korištena i mora se iznijeti prije isteka roka od tri mjeseca od dana kupovine u BiH.

– Ako su ispunjeni svi ovi uslovi, carinska služba ovjerava obrazac “PDV-SL-2” potpisom i pečatom, te unosi datum prelaska dobara iz carinskog područja BiH. Originalne račune i ovjeren obrazac vraća kupcu-stranom državljaninu. Podnosiocu zahtjeva vrši se povrat PDV, ako u roku od tri mjeseca od dana izdavanja računa dostavi original obrasca “PDV-SL-2”, koji je ovjerila Carinska služba, prodavcu od koga je kupljeno dobro – kaže Kovačević.

Povrat može i na bankovni račun

Povrat poreza na dodatu vrijednost obavlja se u konvertibilnim markama, gotovinskom isplatom ili uplatom na račun u banci koju navede kupac ili podnosilac zahtjeva. Ako je isplata u gotovini, prodavac je obavezan da izvrši povrat poreza na dodatu vrijednost odmah, a ako se doznačava na račun kupca ili podnosioca zahtjeva, onda u roku od 15 dana od dana prijema zahtjeva.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.