Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sfera 2018: Klimatizacija, ventilacija, grijanje i hlađenje

KMP_1594

Federalna ministrica obrazovanja i nauke Elvira Dilberović otvorila je V po redu konferenciju ‘Sfera 2018: Klimatizacija, ventilacija, grijanje i hlađenje’ koja se održava u Tehnološkom parku Intera u Mostaru. Konferencija je počela 28. marta i traje dana. I ove je godine okupila 400 učesnika s područja regije. Drugi dan manifestacije bit će održana panel diskusija o temi konferencije, kao i predstavljanje zbornika radova. Dilberović je čestitala organizatorima na animiranju šire društvene zajednice i istakla kako vjeruje da će konferencija rezultirati kvalitetnim naučnim i stručnim izlaganjima, razmjeni iskustva i znanja, ali i otvoriti nove mogućnosti međunarodne i domaće saradnje.

„Ovakvi naučno stručni skupovi prilika su da se unaprijedi i ubrza prijenos novih znanja, tehnologija, informacija i inovacija, i da se potaknu istraživači na povezivanje za privredom. Jedino se na ovaj način može ubrzati primjena naučnih istraživanja i podići konkurentnost i prepoznatljivost“, kazala je na otvaranju konferencije ministrica Elvira Dilberović.

Kompanija Sfera konferenciju je organizovala u saradnji s Mašinskim fakultetom Univerziteta u Beogradu i Strojarskim fakultetom Sveučilišta u Mostaru.

„Zahvala suorganizatorima, partnerima i sponzorima na pomoći i podršci pri organizaciji ove konferencije. Ovim prilikom želim najaviti sljedeću konferenciju ‘Dani softvera u inženjerstvu’ koju planiramo organizirati krajem godine u četiri grada, u Mostaru, Sarajevu, Banja Luci i Tuzli“, kazala je Naida Memić, direktorica Sfera d.o.o. Mostar.

Sponzori konferencije su Taurus, Vaillant i Nobel Corporation. Partneri i izlagači konferencije su: Alfa Therm, Inpro, Stanić Trade, Luk, Geberit, Wishaupt, Servis Čović, Altera, Inox Term, Mountain, Grijanje Invest, Vivax, Lafat Komerc, Rehau, Wilo, te kompanija Airco B.