Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Smanjena isporuka gasa Sarajevu, u BH-Gasu sazvan hitan sastanak

BiH

bh gas

U BH Gasu je u toku hitan kolegij uprave tog javnog preduzeća, zbog smanjene isporuke gasa Sarajevu, potvrdio je za agenciju Patria direktor BH-Gasa Jasmin Salkić.

Isporuka gasa Sarajevu iz Sarajevo-gasa Istočno Sarajevo smanjena je za oko 50 posto, potvrdio je to za N1 direktor tog preduzeća Slavo Krajišnik.

“Smanjen je dotok za Sarajevo oko 50 posto. U toku su radovi. Oko duga i dalje postoji problem, u narednoj sedmici će najvjerovatnije doći do situacije da ćemo mi morati možda i obustaviti transport”, kazao je Krajišnik.

Kako navode iz ovog preduzeća, “Sarajevo-gas” a. d. Istočno Sarajevo “dovedeno je u ozbiljnu situaciju gdje je prisiljeno da obustavi daljnji transport prirodnog gasa dok se ovaj problem ne riješi”.

Tvrde da BH-Gas već skoro tri godine ne prihvata cijenu transporta prirodnog gasa koji se transportuje gasovodom Karakaj (Zvornik) – Starić (Kladanj) čiji je vlasnik Sarajevo-gas Istočno Sarajevo.

Iz BH GAS-a su ranije saopćili da ta kompanija nema niti jedan dolar duga prema isporučiocu gasa i ino transporterima.

U vezi sa najavljenom obustavom transporta prirodnog gasa od kompanije Sarajevo-Gas Istočno Sarajevo, BH-Gas u saopštenju je istakao da je Sarajevo-Gas Istočno Sarajevo uputio finalni prijedlog o kojem treba da se izjasne nadležni organi, a koji bi doprinio da ne dođe do najavljene obustave transporta gasa na dionici Zvornik – Kladanj.

BH-Gas navodi da je izvršio uplatu prema Sarajevo-Gasu u visini od 1,6 miliona KM, a po osnovu važećeg Aneksa Ugovora o transportu gasa, te da uplata predstavlja izmirenje duga od 2015. godine, po cijeni koja je tada definisana i ugovorena i iznosi 3.78 KM/1000 Sm3.

Ostale finansijske zahtjeve Sarajevo-Gasa Istočno Sarajevo, kao i druge zahtjeve, nadležni organi će razmatrati u narednom periodu, naveli su iz BH-Gasa početkom februara.