Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

tuzla

Kongres o pčelarstvu okupio oko 200 pčelara

pcelari (1)

U okviru projekta USAID-a “Farma dva” podržano je organizovanje kongresa pčelara i biće objavljena knjiga sažetaka i kompletnih radova

U Tuzli je danas otvoren Peti kongres o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima u onlajn formatu, koji je okupio više od 200 pčelara, poljoprivrednih proizvođača, predstavnika akademske zajednice, prehrambene i farmaceutske industrije, te državnih institucija iz osam zemalja – BiH, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Srbije, Slovenije, Ukrajine, Turske i Velike Britanije.

Cilj Kongresa je da ujedini sve učesnike u jedinstveni lanac vrijednosti koji će doprinijeti razvoju pčelarstva u BiH i regionu, te povećati kvalitet pčelinjih proizvoda i produktivnost u ovom sektoru, saopšteno je iz Američke agencije za međunarodni razvoj /USAID/.

Na Kongresu će biti predstavljeno 38 akademskih i stručnih radova sa širokim spektrom tema kao što su zaštita pčela i biljaka, standardizacija proizvodnje meda i kontrola kvaliteta, proizvodnja hrane za pčele i pčelinjih proizvoda sa dodanom vrijednošću, te analize zakonodavstva i modela podrške za pčelare.

Kongres će trajati dva dana, a organizuju ga Udruženje za nutricionizam i dijetetiku “Hranom do zdravlja” iz Tuzle, Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli, te Prehrambeno-tehnološki fakultet Univerziteta “Josipa Juraja Štrosmajera” iz Osijeka. Domaćin skupa je “Multi lab” iz Tuzle.

U okviru projekta USAID-a “Farma dva” podržano je organizovanje kongresa pčelara i biće objavljena knjiga sažetaka i kompletnih radova.

Knjiga će biti dostupna u elektronskoj i štampanoj verziji svim učesnicima Kongresa, te široj akademskoj zajednici i relevantnim industrijama i institucijama.