Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

UNICEF

Novinarka BIRN-a dobitnica priznanja za doprinos promociji i zaštiti prava djeteta

unicef

Priča “Na roditeljima najveći teret online nastave za djecu s poteškoćama u razvoju” govori o dječaku s Downovim sindromom Harunu Tanoviću, koji i nekoliko mjeseci nakon početka školske godine nije imao asistenta u nastavi

Novinarka Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) Azra Husarić dobitnica je UNICEF-ovog priznanja za doprinos promociji i zaštiti prava djeteta u Bosni i Hercegovini u kategoriji “internet rad”, za priču o izazovima s kojima se djeca s poteškoćama u razvoju i njihovi roditelji susreću pri online nastavi tokom pandemije.

Priznanja novinarima dodijeljena su tokom obilježavanja 20. novembra, Svjetskog dana djeteta, na ceremoniji koja je ove godine održana online.

Priča “Na roditeljima najveći teret online nastave za djecu s poteškoćama u razvoju” govori o dječaku s Downovim sindromom Harunu Tanoviću, koji i nekoliko mjeseci nakon početka školske godine nije imao asistenta u nastavi.

Šestočlani žiri je ovoj priči dao priznanje u kategoriji “internet rad”.

“Tu smo zaista imali više radova vrijednih priznanja, ipak onaj koji se izdvojio kao najkompletniji i obuhvaćen s više strana jeste priča o Harunu, dječaku sa Downovim sindromom i problemima s kojim se on i njegova obitelj susreću u obrazovnom sustavu u vrijeme pandemije”, kazala je na proglašenju Katarina Marjanović, članica žirija.

Osim problema zbog kašnjenja s dodjelom asistenta u nastavi, Harun tokom praćenja online nastave nije imao prilagođene nastavne jedinice, zbog čega su njegovi roditelji taj teret morali preuzeti na sebe.

“Nekoliko dana u vrijeme online nastave s dječakom koji kaže ‘ja sve mogu sam, meni ne treba niko’, provela je novinarka Azra Husarić, što je rezultiralo jednom zaista angažiranom pričom, o borbi za prava za koja se UNICEF i zalaže. Stoga smo i mi kao žiri prepoznali i izabrali kao priču vrijednu ovog priznanja”, istakla je Marjanović.

UNICEF u Bosni i Hercegovini dodijelio je priznanja medijskim profesionalcima za doprinos promociji i zaštiti prava djeteta u BiH i za kategoriju “televizija”, gdje je nagradu dobila novinarka TV N1 Ivana Erić, u kategoriji “blog” dobitnica priznanja je novinarka Nataša Lazukić, dok je posebno priznanje za medijski doprinos promociji i zaštiti prava djeteta dodijeljeno novinaru portala Otisak Željku Lazareviću.

Ovogodišnji žiri – u sastavu Zoran Ćatić, Nineta Popović, Sandra Gojković Arbutina, Katarina Marijanović, Lamija Silajdžić i Benjamin Omerbegović – odlučio je dodijeliti i zahvalnice za medijski doprinos promociji i zaštiti prava djeteta za TV priloge Amini Bijelonji i Tahiru Žustri, za blogove Hani Kazazović, Brankici Smiljanić, Ivoni Grgić, Ilmi Kurtović i Nejri Džananović, te za internet radove Snježani Aničić i Anamariji Zadro.

U znak podrške obilježavanju Svjetskog dana djeteta večeras će Grad Banja Luka i Grad Mostar u plavo “obojiti” svoje najpoznatije građevine – Banski dvor i Stari most. U Sarajevu će plavom bojom biti osvijetljen Sarajevo City Center.

Rownak Khan, predstavnica UNCIEF-a u Bosni i Hercegovini, rekla je tokom obilježavanja Svjetskog dana djeteta kako pandemija posebno teško utiče na djecu i njihovo obrazovanje.

“Zajedno moramo učiniti više kako bismo osigurali da sva djeca imaju jednak pristup kvalitetnom učenju. Vlade moraju dati prioritet tome da škole ostanu otvorene i da budu sigurne za djecu, nastavnike i roditelje, te istovremeno unapređivati mogućnosti učenja online, čime će osigurati jednake mogućnosti za marginaliziranu djecu. Dok se roditelji širom svijeta bore za održavanje egzistencije, vlade moraju pojačati mjere socijalne zaštite kroz programe i politike koje će porodicama osigurati spasonosna materijalna davanja, zdravstvenu zaštitu, prehranu i obrazovanje”, kazala je Khan.