Konkurs za poduzetnike čija je djelatnost zaštita životne sredine

zastita_zivotne_sredine

Švedska Agencija za regionalni i ekonomski rast raspisala je konkurs za dodjelu sredstava u okviru Programa ”Demo Environment”. Među 11 zemalja koje mogu da uvezu nove tehnologije je i Bosna i Hercegovina.

Program nudi dvije vrste finansiranja: donacije za planiranje i grantove za demonstracione projekte.

Program ”Demo Environment” podržava poduzetnike čija je djelatnost zaštita životne sredine i koji nude novim tržištima ”čiste” tehnologije, uključujući proizvode, sisteme, procese i usluge.

Uvoz novih tehnologija također je podržan ovim programom.

Predloženi proizvodi, sistemi, procesi i usluge treba da ponude prednost u odnosu na konkurentska rješenja u oblastima u fokusu kao što su voda, kanalizacija, ekosistem, energija i urbani razvoj.

U okviru ”Demo Environment” programa dostupne su dvije vrste finansiranja. Prvi su planirani grantovi koji se dodjeljuju da bi se pomoglo poduzetnicima da istraže nova tržišta i istraže utjecaj njihovih tehnologija na okolinu i smanjenje siromaštva.

– U prvom segmentu pruža se mogućnost kompanijama s područja TK-a za uspostavljanje poslovne saradnje s drugim kompanijama i u okviru ovog segmenta naše kompanije mogu ostvariti grant u iznosu od 76 hiljada KM. Uslovi su da kompanija ima najmanje tri zaposlena, da posluje pozitivno u prethodne tri godine. Ne zahtjeva se sufinansiranje u realizaciji ovog projekta – rekao je ministar razvoja i poduzetništva u Vladi TK Nermin Hodžić.

Drugi su demonstracioni projekti u okviru kojih aplikanti dobivaju finansiranje koje će im pomoći da uvežu tehnologije koje nude rješenja za lokalne okolišne izazove.

– Kada je u pitanju drugi segment javnog poziva za kompanije s područja TK omogućava se da u okviru demonstracionog projekta izvrše implementaciju Green Tech tehnologije. U okviru ovog segmenta moguće je ostvariti grant u iznosu do 380 hiljada KM i obavezno je sufinansiranje. I ovaj poziv se odnosi na kompanije s pet i više zaposlenih i koje pozitivno posluju posljednje tri godine – istakao je Hodžić.

Rok za apliciranje za planirane grantove je 28. februar. Apliciranje za demonstracione projekte moguće je do 10. februara, a aplikanti čije ideje budu prihvaćene biti će pozvani da podnesu pune aplikacije također do 28. februara.